Så agerar kommunen när smittan ökar

Nu höjer kommunen höjer sin beredskapsnivå. "Vi känner av ett ökande tryck, framförallt av frånvaro hos personal inom vård och omsorg, säger kommundirektör Robert Bredberg.

Kommundirektör Robert Bredberg höjer beredskapen inför kommande veckor. Att kommunen ska klara av att bemanna vård och omsorg, skolor och förskolor samt att hålla andra funtkioner som vatten och avlopp igång,  gör att kommunen går upp i beredskapsnivå.

Kommundirektör Robert Bredberg höjer beredskapen inför kommande veckor. Att kommunen ska klara av att bemanna vård och omsorg, skolor och förskolor samt att hålla andra funtkioner som vatten och avlopp igång, gör att kommunen går upp i beredskapsnivå.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2022-01-18 16:45

Från lunchtid på tisdagen har kommunen gått upp från normalnivå till beredskapsnivå två på en femgradig skala. 

– Vi har normal verksamhet, men bevakar händelser, har ledningsstöd och jourfunktioner igång. Krisledningsnämndens ordförande informeras löpande, säger Robert Bredberg. 

Det är en del i förberedelserna för att hantera ökad smittspridning. 

– Jag har anledning att tro att det kommer att öka och två- eller tredubblas inom de närmaste två till tre veckorna.

Hur beskriver du läget nu? 

– Framförallt inom vård- och omsorgsförvaltningen har ansträngningsnivån för att få ihop verksamheten gått upp. 

Det bekräftas av socialchefen Sara Waernér. 

– Det är ansträngt på grund av personalläget. Vi har bekräftad smitta bland personal och personal som väntar på provsvar. Det rör sig sammantaget om under tio personer, men vi har också personal som sitter i familjekarantän och som är hemma av annan anledning. Det gör att de som är ute i verksamheterna nu får slita och kämpa mer, säger hon.

Samtidigt har ingen vårdtagare inom särskilt boende eller i hemtjänst i dagsläget konstaterad covid-19, uppger Waernér lättat.

Hur agerar kommunen för att hantera vård och omsorg med en kraftigt ökad smittspridning i samhället?

– Vi förbereder beslut om karantänsundantag, säger Robert Bredberg som räknar med ett beslut i veckan. 

Kommunen lutar sig mot underlag från region Östergötland: 

– Det möjliggör att personal kan undantas från karantän, så länge kriterierna är uppfyllda. Man ska vara utan symptom, vara vaccinerad och jobba med skyddsutrustning, säger Bredberg.

– Det är något som chefer får använda med försiktighet och göra bedömningar från fall till fall, säger Waernér.

För tillfället avråds även från besök till särskilt boende.

– Vi kan inte förbjuda besök, men vi vädjar till anhöriga att komma en i taget och att man meddelar det så at avdelningarna kan sprida ut besöken. 

Frågan om ovaccinerad personal inom vård och omsorg har diskuterats på kommunledningsnivå. Enligt Warner rör det som om 10-15 som förvaltningen känner till.

– Vi försöker underlätta och coacha till vaccination. I den mån det går försöker vi omfördela arbetet inom enheterna, men det är svårt, säger hon. 

Är du oroad över den närmaste tiden?

– Ja. Jag delar oro med förvaltningsledningen. Vi är på tå för att kunna hantera de kommande veckorna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!