Återremiss ändrar inte skattehöjning

Kommunalrådet Thomas Lidberg (S) står fast: skatten måste höjas. Samtidigt hoppas att regeringen skjuter till mer pengar till landets kommuner.

"Det är jättetråkigt, men vi är tvungna till en skattehöjning", säger kommunalrådet Thomas Lidberg (S).

"Det är jättetråkigt, men vi är tvungna till en skattehöjning", säger kommunalrådet Thomas Lidberg (S).

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2019-10-29 16:30

Thomas Lidberg är redo för debatt i fullmäktige efter att M och SD flaggat för återremiss på skattesatsen för 2020. 

–  De enda de vinner med det är att de skjuter fram beslutet, säger Lidberg som kallat in kommunstyrelsen till ett extra sammanträde i nästa vecka. 

–  Där tar vi upp skattesatsen igen och skickar vidare till fullmäktige i november, då vi också ska ta beslut om budgeten.

Thomas Lidberg ser inte att majoriteten kan ompröva den föreslagna höjningen av skattesatsen med 44 öre. Han beskiver arbetet med årets budget som tufft och med en rad försvårande omständigheter. Han nämner att Åtvidaberg förlorar på det statliga utjämningsbidraget och att 2019 inneburit kraftigt budgetunderskott inom vård- och omsorgsförvaltningen, som måste pareras.

– Vård- och omsorg får ökad ram, men måste ändå fortsätta spara.

Lidberg pekar också på att landets kommuner har det tufft.

–  Kommunerna skriker efter mer pengar. Jag tror att det kommer extra pengar från regeringen till kommunerna, men frågan är när.

Med en skattehöjning om 44 öre får kommunen in 10, 7 miljoner kronor.  Pengarna behövs, menar Lidberg och talar om ett långsiktigt ansvar för vård, omsorg och skola. 

Han påpekar också att kommunen måste prestera resultat för att klara kommande investeringar. Resultatmålet för 2020 är 19 miljoner kronor. Att låna till investeringar är inget alternativ. 

– Vill inte lämna efter oss ett sjunkande skepp med långsiktiga skulder.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!