Äter och förstör i trädgårdar – skyddsjakt i tätorterna

Kommunen får nu rätt till skyddsjakt på 40 dovhjortar – 20 handjur och 20 kalvar – mitt i tätorterna Åtvidaberg och Grebo.

I Åtvidaberg och Grebo lever dovhjortarna inne i tätorterna. De syns ofta i flockar på gator, grönområden, kyrkogårdarna och i villaträgårdar. Nu får kommunen rätt att bedriva skyddsjakt utanför ordinarie jaktsäsong. Beslutet gäller 20 handjur och 20 kalvar.

I Åtvidaberg och Grebo lever dovhjortarna inne i tätorterna. De syns ofta i flockar på gator, grönområden, kyrkogårdarna och i villaträgårdar. Nu får kommunen rätt att bedriva skyddsjakt utanför ordinarie jaktsäsong. Beslutet gäller 20 handjur och 20 kalvar.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2024-04-29 20:30

Dovhjortarna ställer till det inne i Åtvidaberg och Grebo. Här går djuren i flockar och tar sig in i trädgårdar.

– Vi har de senaste två veckorna fått mycket samtal, säger Sabine Andersson på kommunens tekniska förvaltning med ansvar för bland annat kommunjägarna.

Vad säger de som ringer? 

– Att hjortarna äter och drar upp växter med rötter och allt. De förstör i trädgårdarna. Många som ringer är väldigt upprörda. 

När dovhjortarna tog sig in i och blev bofasta inne i Åtvidaberg och Grebo var det till en början bara hjortar, det vill säga handjur.

– Nu har vi dem av alla slag, även hindar (hondjur, reds anm) och kalvar. Om de en gång bosatt sig inne i tätorterna så blir de kvar. De blir mer och mer vana vid människor. De är inte rädda och ser inte oss som en naturlig fiende. 

Det är därför dovhjortarna kan ses på alla möjliga platser i tätorten; på altaner, vid trappuppgångar, i trädgårdar och på kyrkogårdar. De lämnar också spår efter sig mitt i Åtvidabergs centrum, bland annat på Stortorget. 

– De är inte ens rädda för hundar. De bara står och glor. Det har blivit fel när det är så här.

undefined
Sabine Andersson som är trafikingenjör och kommunjägare i Åtvidabergs kommun, hanterar flera frågor om vilt i kommunen. Nu rör det skyddsjakt på dovhjort.

Kommunen bedriver viss jakt under jaktsäsongen. Nu har kommunen även sökt, och beviljats skyddsjakt fram till den 30 september.

Länsstyrelsen skriver i sitt beslut att den har god kännedom om den stora dovhjortspopulationen i Åtvidabergs kommun och problematiken som dovhjortar orsakar.

Beslutet avser skyddsjakt på totalt 40 djur. För första gången gäller beslutet även kalvar och uppgår till 20 stycken. Övriga 20 är handjur. 

– Vi sökte även skyddsjakt på hindar, men fick avslag på det.

Skyddsjakten får bedrivas dygnet runt, även nattetid med rörlig belysning. Länsstyrelsen påpekar i sitt beslut att även andra åtgärder ska vidtas för att hålla dovhjortarna utanför tätorten.

– Jag ska se över någon metod för att skrämma dem också, säger Sabine Andersson.

undefined
Även kalvar får skjutas under skyddsjakten. Däremot inte hindar, hondjur, som kommunen även sökt tillstånd för.

Skyddsjakt i tätorter är besvärligt, uppger Sabine Andersson.

– Det är problem med hus och bebyggelse. Vi ska försöka få viltet till ställen där det är möjligt att skjuta.

Hon pekar också på att kommunjägarna måste göra avvägningar kring förhandsinformation.

– Vi kommer förmodligen att informera via kommunens konto på sociala medier ungefär när vi ska gå ut för skyddsjakt. Men vi vill inte gå ut för brett. Vi vill inte att folk ska vara ute eller komma för att titta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!