– Jag satt på passagerarplatsen och läste och märkte ingenting. Plötsligt skramlade det till. Jag trodde att den här flyktingen kört på ett rådjur, sa 77-åringen under den första rättegångsdagen i Linköpings tingsrätt på fredagen.
Åklagaren Johanna Pettersson Rajer anser att det var 77-åringen som satt bakom ratten och sedan smet från olycksplatsen utan att larma ambulans eller polis.
Dödsolyckan inträffade vid 19-tiden på länsväg 134 strax utanför Åtvidaberg, den 24 maj i år. En 48-årig man åkte rullskidor på vägen när han blev påkörd bakifrån av en silverfärgad Skoda. Skodan försvann från olycksplatsen innan ambulans eller polis hade nått fram. Men flera vittnen har uppgett att det var 77-åringen som körde.
Åklagarens bevisning består bland annat av vittnesmål från två hantverkare som på förmiddagen 24 maj såg Skodan vingla på vägbanan och upprepat köra över på fel sida. Männen filmade färden. De lyckades få stopp på 77-åringen och uppmanade honom att sluta köra för att han verkade alkoholpåverkad, men uppger att 77-åringen struntade i det. Männen larmade polis men när polispatrullen hann fram hade Skodan svängt av och försvunnit.
– Detta var bara några timmar före olyckan på länsväg 134, sa åklagare Johanna Pettersson Rajer under rättegången.
Den 77-årige mannen uppger att han köpt Skodan men inte hade för avsikt att köra den. Av en slump dök en tiggare upp och 77-åringen erbjöd denne pengar för att köra bilen till Tranås. Då körde tiggaren på 48-åringen, hävdar han.
Strax efter påkörningen anlände en man till platsen och förstod att en olycka inträffat. Han har i polisförhör vittnat om att 77-åringen då var i färd med att flytta 48-åringen bort från vägbanan, och att han bad om hjälp. Mannen frågade om 77-åringen hade kört på 48-åringen, men denne svarade nej.
Därefter satte sig 77-åringen i Skodan igen och försvann. Det blev den andre mannen som larmade SOS. Det var tiggaren som körde iväg, hävdar 77-åringen.
Ytterligare en man var under färden nära att bli påkörd av Skodan, längs vägen mellan Kisa och Gullringen. Mannen, som rastade sin hund, tvingades hoppa ner i diket; hade han inte gjort det hade han blivit träffad av bilen, har han sagt i polisförhör.
Vid midnatt anlände Skodan till ett vandrarhem i Tranås där 77-åringen checkade in. Då försvann tiggaren, uppger han. Han har sagt att han inte kunde larma SOS vid olycksplatsen för att hans telefon var urladdad. Vilket inte stämmer, enligt polisens tekniska undersökning.
Åklagaren frågade om 77-åringen försökte kontakta polis när han anlänt till Tranås.
– Mitt i natten? Nej det gjorde jag inte. Jag var jävligt trött och i chock. Jag tänkte att jag gör det imorgon.
Dagen efter ringde 77-åringen, enligt polisens undersökning av hans telefon, till en firma för att få bilens kvaddade vindruta lagad. Han ringde inte polisen.
Skadorna på Skodans vindruta uppstod inte vid dödsolyckan, de fanns när han köpte bilen, hävdar 77-åringen. Bilder och uppgifter från bilfirman visar motsatsen.
I gryningen 26 maj grep polisen 77-åringen då personal vid vandrarhemmet larmat om att han försökte köra iväg alkoholpåverkad. Operatören insåg, av signalement på mannen och bilen, att det kunde finnas ett samband med dödsolyckan två dagar tidigare.
På torsdag nästa vecka fortsätter rättegången.