Migrationsverket håller på att avveckla tillfälliga asylboenden i takt med att antalet asylsökande minskar. I början av året fanns det boendeplatser för 103 000 asylsökande. Nu är siffran nere i 85 000, och när 2017 är till ända räknar Migrationsverket med att det bara behövs 39 000 platser.
Migrationsverket har 38 000 platser i sina egna boenden. Behovet av att upphandla platser på privata asylboenden försvinner därför under nästa år, enligt Migrationsverkets prognoser.
Kontrakt i sex veckor till
Stallet i Åtvidaberg drivs av Bert Karlssons bolag Jokarjo och har kontrakt med Migrationsverket till 20 november i år. Vad som händer sedan vet inte Bert Karlsson.
– Migrationsverket ger oss inga besked. Det är skitdåligt. Jag tvingas varsla eftersom ovissheten är så stor. Men jag hoppas att kunna teckna avtal för Stallet på ytterligare sex månader, säger han till Corren.
Stallet har maximalt 239 platser men har just nu cirka 160–170 asylsökande på plats, enligt Bert Karlsson. Nio anställda berörs av en eventuell nedläggning.
Karlsson är mycket upprörd över hur nedtrappningen av de privata asylboendena går till.
– Migrationsverket skiter fullständigt i integrationen och flyttar runt folk som legobitar. Vi har byggt upp fungerande organisationer där till exempel alla på våra boenden får svenskundervisning. Det får de inte i migrationsverkets boenden – det är ju bara vanliga lägenheter.
"Mer långsiktig lösning"
Alexandra Elias, presskommunikatör på Migrationsverket, säger att huvudambitionen är att kunna erbjuda asylsökande plats på verkets egna boenden.
– Det är en mer långsiktig lösning än de tillfälliga asylboenden som vi upphandlar. Vi har långa kontrakt med fastighetsägarna och här kan man bo i en egen lägenhet en längre tid, i väntan på att ens asylansökan utreds.
Hon håller inte med Bert Karlsson om att lägenheterna skulle vara ett sämre alternativ än att bo på Jokarjos asylboenden.
– Vad skulle du själv välja, att bo på en förläggning någonstans eller i en egen lägenhet? Jag tror att de allra flesta vill ha ett eget hushåll och komma igång med integrationen direkt ute i samhället.
Någon svenskundervisning ger inte Migrationsverket i sina boenden. SFI, svenska för invandrare, erbjuds först när uppehållstillstånd beviljats.
– Men det är många frivilligorganisationer runtom i landet som erbjuder språkcaféer, säger Alexandra Elias.