Åsa är en riktig bandyprofil i Åtvidaberg

Som liten älskade Åsa Söderberg att åka skridskor och växte upp i föreningslivet. Sedan 2005 år är hon spindeln i nätet på Åtvidabergs Bandyklubb.

Sommartid sköter bandyklubben Åtvidabergs camping. "Jag älskar campingen" konstaterar Åsa som varit med och ansvarat för den nästan från start.

Sommartid sköter bandyklubben Åtvidabergs camping. "Jag älskar campingen" konstaterar Åsa som varit med och ansvarat för den nästan från start.

Foto: Sandra Lindblom

Åtvidaberg2022-07-24 11:00

Har man någon gång varit i kontakt med bandyklubben de senaste åren har man troligtvis träffat Åsa Söderberg. Hon har koll på det mesta inom klubben. Det kan handla om allt från bandyn till områdesskötsel och vem som kan hjälpa till med vad. När hon säger att hon är uppväxt inom föreningslivet är det ingen överdrift.

– Mormor och morfar spelade fotboll tillsammans med Börjes föräldrar, förklarar Åsa och refererar till bandyklubbens framlidne ordförande Börje Johansson, som var en välkänd profil både inom Åtvidabergs Bandyklubb och Åtvidabergs Fotbollsförening.

undefined
Åsa Söderberg är spindeln i nätet på Åtvidabergs Bandyklubb och har varit aktiv inom föreningslivet sedan barnsben.

I tonåren började Åsas bror Johan Gullquist att spela bandy. Åsa tyckte också om att åka skridskor och spelade både bandy och fotboll så fort det gavs tillfälle.

– Det fanns inte lika mycket för tjejer på den tiden som det finns nu. Vi var ett gäng som spelade innebandy men kom aldrig så långt som ut på isen, konstaterar Åsa.  

Hon funderar på om hon kanske var lite för försiktig. Idag önskar hon att hon stått på sig lite mer för att få spela.

Senare började även båda hennes söner, Joakim och Martin Söderberg, att spela bandy och gemenskapen inom klubben kom att betyda mycket för Åsa som varit sjukskriven i perioder. 2005 fick hon anställning inom klubben. 

– Det här är ju någonting jag redan kunde och jag kände många när jag började, säger Åsa som fortfarande trivs jättebra. 

undefined
Sommartid sköter bandyklubben Åtvidabergs camping. "Jag älskar campingen" konstaterar Åsa som varit med och ansvarat för den nästan från start.

Idag jobbar hon 50 procent inom bandyklubben och resten är hon sjukpensionär.

– Eftersom jag varit med så länge har jag koll. Om jag kan svara på en enda fråga så hjälper det ju mycket, förklarar Åsa och poängterar att hon är långtifrån bara hon som arbetar för bandyklubben. Nära till hands har hon Ann-Louise Johansson som var med och bildade damlaget en gång i tiden. 

Sedan bandyklubbens ordförande Börje gick bort fick styrelsen tänka om mycket, samtidigt som det blev en personlig sorg.

– Det var ju Ann-Louise, Börje och jag som växt upp tillsammans och vi kände varandra otroligt väl, konstaterar Åsa.

Men hon är noga med att betona att alla hjälps åt inom klubben. Både styrelsen och medlemmar gör ett enormt bra jobb. De vill fortsätta hålla så låga avgifter som möjligt för att fler ska kunna delta.

– Bandyklubben är till för alla, säger Åsa som själv tycker det är allra roligast att se de mindre barnens utveckling i skridskolan. 

I början av säsongen kan de knappt stå på ett par skridskor för att i slutet kunna åka obehindrat.

undefined
Vintersäsongen är kort men stora delar av året går till att förbereda planen för isen.

Vintersäsongen är ganska kort, men sommaren är inte lugn på Åtvidabergs Bandyklubb. När isen försvinner under våren är det dags att förbereda inför campingssäsongen då bandyklubben förestår campingen och kiosken nere vid Bysjön.

– Jag älskar campingen. 99 procent av alla gäster är glada och vi försöker lösa det mesta. Jag brukar säga att med ett vänligt bemötande och rena toaletter kommer vi långt, skrattar Åsa som tillsammans med Mattias Gunnarsson sköter campingen under veckorna. 

Men de är inte själva i arbetet, för det krävs väldigt mycket ideella krafter och hon är stolt över sammanhållningen i klubben.

– Det finns ju alltid någon man kan ringa när det kör ihop sig.

Samtidigt ser hon alltid fram emot semestern som hon brukar tillbringa med familjen.

– Vi umgås ganska mycket allihopa och det finns inget bättre än att vara tillsammans med familjen och vänner.

Bandyklubben har en förhoppning att kunna lägga konstgräs på planen för att fler ska kunna använda den.
Bandyklubben har en förhoppning att kunna lägga konstgräs på planen för att fler ska kunna använda den.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!