Antons jobb - varje fritidsledares dröm

Anton Bergström Grabowska ska tillsammans med ungdomar bygga upp ungdomens hus. "Ett drömjobb", säger han.

Anton Bergström Grabowska har nyligen tillträtt som verksamhetsledare för ungdomens hus, en verksamhet som han inte tänker bygga upp själv, utan tillsammans med ungdomar. Ungas inflytande är en självklarhet.

Anton Bergström Grabowska har nyligen tillträtt som verksamhetsledare för ungdomens hus, en verksamhet som han inte tänker bygga upp själv, utan tillsammans med ungdomar. Ungas inflytande är en självklarhet.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2020-10-08 21:00

Han smiter in i bygget av ungdomens hus. Det doftar färg och byggdamm. Strålkastare lyser upp vita väggar. 

– Här ska det bli café. Jag hoppas vi kan få ungdomar att driva det på något sätt, kanske genom handelsprogrammet på gymnasiet, säger Anton Bergström Grabowska när vi passerar ett mindre kök. 

Bygget är i fas med tidplanen och invigning planeras till december. Anton vilar inte på stegen i den nya trappan mot andra planet: 

–  Vi ska ha en ungdomsstyrelse också. Ungdomarna ska ha inflytande här, vi ska utgå från vad ungdomarna vill, ge dem verktygen och ha med dem i formandet av ungdomens hus.

Han är 29 år, utbildad fritidsledare, kreativ (målar, skriver, sjunger och spelar gitarr på fritiden), kvick och både ivrig och glad över den nyinrättade tjänsten som verksamhetsledare för ungdomens hus. 

– Det är varje fritidsledares dröm att få starta en verksamhet från scratch. Jag har alltid brunnit för att ungdomar ska ha en plattform för ett starkare inflytande och något som ökar deras livskvalité.

Sedan han tillträdde för tre veckor sedan- än så länge på halvtid- har möten med ungdomar, studieförbund, socialkontor, föreningar, företag och organisationer passerat. Under torsdagen mötte han två klasser från gymnasiet, snart väntar möten med yngre ungdomar på Alléskolan. 

Fokus ligger på ungdomar, att få dem att inom kommunens ramar ta initiativ till allt från innehåll till möbler och färg på väggarna. 

– Vi ska ha en främjandekultur, där vi ska jobba med och lyfta det som fungerar. Det handlar om att lyfta fram positiva förebilder. 

I möten med unga har Anton Bergström Grabowska mött en bild av att det finns en machokultur i Åtvidaberg. Den ska inte få fäste i ungdomens hus.

–  Vi ska vara en trygg plats för alla ungdomar, en mötesplats för ungdomar från samhällets alla delar och en plats där vi gör schyssta saker. 

I januari beräknas verksamheten öppna, då i annat namn än ungdomens hus. Just nu pågår en namntävling, där "1357" som är smältpunkten för koppar mätt i Kelvin, är i överlägsen ledning.

Hur pepp är du på att få komma igång på riktigt med verksamheten? 

– Superpepp. Det är det här jag har byggt upp min kompetens kring och det jag brinner för.

Parallellt med sin nya tjänst har Anton Bergström Grabowska ett halvtidsuppdrag inom Ung konst öst. 

–  Jag tänker att det finns plats för unga konstnärer i Åtvidaberg, säger han och väcker nya idéer. 

Karta: Fabriksgränd
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!