Under våren 2023 sa Ann-Sofie Löw upp sig från jobbet som kultur- och fritidschef i Åtvidabergs kommun. Hon hade fått ett nytt toppjobb, som kulturchef i Nyköpings kommun.
– Vi som var verksamhetsledare inom kultur och fritid fick frågan om vi var intresserade att ta över tillfälligt, säger Anton Bergström Grabowska.
– Jag svarade: Absolut ja.
Efter ett tillförordnande på posten under ett halvår tillträdde han som ny kultur- och fritidschef vid årsskiftet. Ansvaret rymmer ungdomsverksamheten 1375, biblioteket, Kulturskolan samt kultur- och fritidsutveckling, med sammanlagt 20 anställda.
Vad ska du göra?
– Frågan är snarare: Vad gör man inte?, säger Anton Bergström Grabowska och beskriver ett brett uppdrag med både fritid och kultur med ett tydligt perspektiv på unga.
– Min huvudsakliga uppgift är att leda verksamheterna och ge dem de bästa förutsättningar för att gynna Åtvidaberg så mycket som möjligt.
På vilket sätt?
– Människor ska kunna leva här, inte bara bo. Jag vet att våra verksamheter kan bidra till det och ge människor något att göra på fritiden, som att vara med i kulturföreningar, idrottsföreningar eller intresseföreningar. Det finns ett bra utbud.
I september 2020, mitt under pandemin med alla begränsningar, tillträdde han som verksamhetsledare med ansvar att bygga upp den nya ungdomsverksamheten 1357 i Kulturcentrum.
– Vi startade med att öppna lokalerna för åtta personer åt gången. Sen kunde vi ta in 20. Invigningen hade vi först i februari 2022.
Nu är 1357 etablerat och välbesökt.
– Vi har inte behövs säga nej till besökare än, men fortsätter trycket, så kommer vi behöva göra det.
Kulturcentrum, som ligger i anslutning till Gamla torget, har vuxit och utvecklats. Här finns bland annat biblioteket, Kulturskolan och nya eventlokalen Gjuteriet, loppisar, museer, en ny replokal, med mera.
– Kulturcentrum har blivit etablerat, en plats man gärna besöker. Det blir alltmer rörelse här, ett mera levande område.
Än så länge finns tomma lokaler – en möjlighet för ytterligare utveckling.
– Det saknas ett fik eller restaurang. En fritidsbank skulle också vara en tillgång. Kanske större lokaler för 1357, säger Anton Bergström Grabowska när han får frågan om vad han själv saknar.
Men han har en begränsad budget och får förhålla sig till de medel som politiken avsatt.
– Jag tycker ändå att politiken visat att kultur och fritid är viktigt i Åtvidaberg. Många andra kommuner har sparat in på det, men inte här.
Hur är det att jobba i en politiskt styrd verksamhet?
– Jag tycker att det är spännande, annars skulle jag inte jobba i det. Man får lägga fram förslag, men vara beredd på att det inte alltid blir som man vill. Man får genomföra de uppgifter man får.
Anton Bergström Grabowska är uppvuxen i Borensberg och gillar mindre orter. Han bor i dag i Linköping, men är sugen att flytta närmare Åtvidaberg. Både han och hans fru har rötter i trakterna.
– Jag har faktiskt släktband i Grebo. Jag var med vår förvaltning på visning i Grebo Norrby och skulle gärna flytta dit med familjen, säger han.
Intresset för kultur och fritid verkar genuint. Vad gör du själv inom dessa områden?
– Jag har jobbat med bildkonst, men det har fått stå tillbaka sedan jag fick barn. Jag läser gärna. Jag gillar gamingkulturen, både människorna som spelar och det estetiska. Vi får se om det kan bli ett stort LAN i Gjuteriet.