Anonym skrivelse till politiker väcker oro

En skrivelse som signerats med "Kommunens medarbetare" väcker oro: "Beklagligt om kommunanställda känner att de måste skriva anonymt."

Oppositionsrådet Tommy Aarna (M) och kommunalrådet Thomas Lidberg (S) fick i november en anonym skrivelse  som undertecknats "Kommunens medarbetare". Båda beklagar att anställda för fram synpunkter anonymt.

Oppositionsrådet Tommy Aarna (M) och kommunalrådet Thomas Lidberg (S) fick i november en anonym skrivelse som undertecknats "Kommunens medarbetare". Båda beklagar att anställda för fram synpunkter anonymt.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2020-01-01 10:00

Det säger oppositionsrådet Tommy Aarna (M) om en skrivelse som damp ner till honom och kommunalrådet Thomas Lidberg (S). Den stämplades in i november när budgetprocessen för 2020 var i sitt slutskede. 

Under rubriken "Besparingsförslag" föreslogs att funktionen som gruppledare inom kommunens verksamheter skulle slopas. I skrivelsen nämndes bland annat: "Bättre att lägga ut ansvar på medarbetarna för ökad delaktighet och att då istället ha en direkt kontakt mellan enhetschef och anställd."

Skrivelsen hamnade i kommunens synpunktshantering. Synpunkter ska besvaras och svaren ska finnas tillgängliga via kommunkansliet. I det här fallet gick uppdraget att besvara synpunkten till kommunens HR-chef Monika Holmberg.

– Eftersom skrivelsen var så vag var det omöjligt att veta vad som avsågs. Det gick inte att svara exakt, säger hon. 

Istället blev det ett kortfattat förslag till svar, med slutsatsen att :"organisationen för närvarande är den som uppfyller kraven bäst." För kort, menade Tommy Aarna som inte ville skriva under. 

– Det var för opersonligt. Bakom den anonyma skrivelsen finns ju anställda som vill vara med och hjälpa till med kommunens ekonomi. Då ska vi ta det på största allvar.

Istället skrev Aarna ett eget svar på skrivelsen och uttrycker oro: "Det bekymrar mig också att ni väljer att skriva ert brev anonymt." 

– De får gärna ta kontakt med mig. Jag vill att Åtvidabergs kommun ska vara en arbetsplats präglad av öppenhet och tolerans.

Några politiska meningsskiljaktigheter om den ambitionen finns inte. 

– Jag har inga andra synpunkter, säger Thomas Lidberg (S) som också vill ha en öppen dialog och uttrycker att synpunkter, även kritiska, är redskap för att kunna göra förbättringar. 

Socialchefen Sara Waernér leder vård- och omsorgsförvaltningen som valt att ha gruppledare i organisationen.

– De är enhetschefernas förlängda arm i den dagliga planeringen och ett stöd till cheferna. 

Skrivelsen kan peka på att rollen är oklar, påpekar Waernér och öppnar för att ta fram enhetliga arbetsbeskrivningar.

Både hon och HR-chefen Monika Holmberg understryker att anställda är fria är framföra sin synpunkter. 

– Det är inte så att det inte finns en dialog idag. Vi har arbetsplatsträffar, en bra dialog med facken och en massa forum där det skulle ge så mycket mer effekt att föra fram sina synpunkter, säger Holmberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!