– Vi hade hoppats. Det kändes som att det fanns ett halmstrå, säger Carl G Nilsson som stöttat familjen i kampen för uppehållstillstånd.
Han är bedrövad över måndagens dom. Migrationsdomstolen avvisar frågan om ny prövning av uppehållstillstånd
– Vi hade kommit med nya sakskäl, men domstolen har nonchalerat dessa, hävdar Carl G Nilsson.
Corren har följt Vlora sedan december.
Hon berättade sin historia och skälen till att hon flydde hemlandet Kosovo. Hennes livsberättelse kantas av hedersproblematik och grovt våld. Fruktan för att återvända var så stark att Vlora några år tidigare trotsat ett beslut om att lämna Sverige.
Familjen hade fått avslag på en förnyad ansökan om uppehållstillstånd och arbetstillstånd. Utvisning kunde ske innan jul.
Men en ny juridisk process inleddes. Det har varit tvära kast mellan besked om utvisning, verkställighetshinder för utvisning och besked om att familjens sak inte prövas på nytt.
Flygbiljetter för ett återvändande bokades och flickorna hann säga adjö till klasskamrater.
En överprövning av Migrationsverkets beslut lämnades in, flygbiljetterna avbokades och familjen har blivit kvar i Åtvidaberg.
Vlora har fortsatt sitt arbete på Städ- och fastighetsskötsel i Åtvidaberg. Barnen, som är nio och elva år har gått till sina skolor.
I det senaste överklagandet yrkade familjens advokat Morgan Gerdin att familjen skulle beviljas ny prövning av frågan om uppehållstillstånd. Han framförde att det finns en hotbild mot familjen i Kosovo kopplat till att familjen exponerats i media i hemlandet.
Han framhöll att Migrationsverket baserat sin information om möjligheterna till skydd för våldsutsatta kvinnor och barn i Kosovo på en landinformation från 2009. Nya uppgifter från Länsstyrelsen Östergötland om ökade risker för återvändande kvinnor som varit utsatta för hedersvåld, bifogades, liksom uppgifter från Röda korset från 2015.
Med överklagandet följde också läkarutlåtanden, som beskriver livshotade tillstånd och behov av livsnödvändig vård.
Carl G Nilsson hävdar att rätten inte tagit hänsyn till expertutlåtanden.
– Man har fullkomligt nonchalerat läkarutlåtanden och den omvärldsbeskrivning som Länsstyrelsen ger.
Migrationsdomstolens skäl ryms över drygt fyra A4-sidor.
Domstolen är tydlig att den inte kan pröva omständigheter som rör praktiska verkställighetshinder för utvisning eller skäl av humanitär art. "Sådana omständigheter kan endast beaktas av Migrationsverket".
Vad gäller prövning av frågan om uppehållstillstånd, krävs nya omständigheter som kan antas vara ett hinder för utvisning. Som exempel nämns dödsstraff, tortyr eller förföljelse.
Domstolen anser att hotbilden i Kosovo redan prövats och att det finns ett myndighetsskydd i Kosovo, som innebär att det inte finns anledning att anta att familjen löper risk för exempelvis förföljelse.
Familjens hälsotillstånd ifrågasätts inte, men anses inte vara av "sådant slag att verkställighet av beslutet om utvisning" strider mot en artikel i Europakonventionen.
Domstolen anser inte att det i övrigt kommit fram några nya omständigheter för att bevilja en ny prövning. Utvisningsbeslutet mot familjen "är således åter verkställbart".
Domen kan överklagas till Migrationsöverdomstolen. Vlora Sylas arbetsgivare Kenneth Axelsson är förtvivlad:
– Vlora är uppgiven. Hon har försökt få företräde i domstolen, men nekats. Hon säger att de som tar beslut om henne inte sett henne eller barnen i ögonen.
Dagen efter domen är Vlora på sitt arbete, men saknar ork att uttala sig.