– Man känner sig överkörd, säger Ing-Marie Davour som har sin make boende på Rosengården.
Nyligen åkte hon till dit för att lämna jordgubbar till maken och hans medboende.
– Jag vill att de ska ha det bra och få lite extra gott.
Hon lämnade bären till personal och berättar att hon då fick veta att personal sedan flera veckor tillbaka inte längre lagar mat till de boende. Maten kommer istället från centralköket på Alléskolan.
Beskedet var oväntat. Ingen information om ändringar i kosten hade lämnats av kommunen.
– Då blev jag irriterad. Jag tycker att man ska informera innan man inför något nytt.
Ann Blomqvist, vars mamma bor på Rosengården sedan sju år tillbaka, är lika irriterad. Hon säger att hon "gick i taket" när via personal fick vetskap.
– Jag har varit så glad och stolt alla dessa år över att personalen lagat maten. Lukter och matos gör mycket för aptiten, det är viktigt för de äldres välbefinnande att de äter ordentligt.
Ing-Marie Davour och Ann Blomqvist talar varmt om matlagningen på avdelningarna och nämner att de boende fått fira högtider, bland annat med egen Nobelmiddag.
– Det har varit jättebra. Nu hör jag att de äldre äter sämre och att personalen fått kasta mat, säger Ing-Marie Davour.
Kommunens socialchef Sara Waernér har flera argument till förändringen kring kosten och påpekar att kommunen inte tagit bort några måltider. Samtidigt uttrycker viss förståelse för de anhörigas kritik.
– Jag vet att maten på Rosengården varit väldigt uppskattad, men i det här fallet har vi vägt in flera delar.
En rör covid-19, där förvaltningen för att minska smittorisken inte vill att vårdpersonal både tilllagar mat och vårdar boende.
Därtill nämner hon framtida kompetensförsörjning, där vårdpersonal kommer att behövas för just vård. Dessutom kommer ett nytt centralkök till hela Kopparsvanen att byggas, där på sikt all mat till äldreomsorgen ska tillagas.
Ekonomi är ytterligare en aspekt, påpekar Sara Waernér som har i uppdrag att genomföra besparingar inom vård- och omsorgsförvaltningen.
– Kostenheten har kapacitet att laga mer mat. Det påverkar snittpriset per portion.
I slutet av förra veckan skickade kommunen information till berörda anhöriga.
– Vi kunde ha varit snabbare med informationen, säger Waernér och tillägger att dialogen med anhöriga försvårats till följd av covid-19 och besöksförbudet.