Ordet "amatörkonst" brukar betraktas som nedlåtande, men det är inte så ordet används i den här artikel. Här har ordet i stället betydelsen "fritidskonstnär".
– Amatörkonsten är mycket viktigt, säger Veronica Lazorenko. Konstnärerna behöver uppmuntran för att fortsätta, och den uppmuntran kan den här veckan ge.
Veronica Lazorenko hör till de mer etablerade konstnärerna som deltar i Konst- och Kulturveckan, där hon, som egentligen är kubist, ställer ut mer föreställande konst.
– Jag har fallit för Falerum, säger Veronica Lazorenko, som deltog också förra året. Först föll jag för människorna här, sedan föll jag för själva platsen.
Peter Westerlund, som är en av de drivande ideella krafterna bakom veckan, är mycket glad över att se Veronica Lazorenko vara tillbaka i byn.
– Här är tavlan som startade allting, säger Peter Westerlund, och visar tavlan "Sommar i Sollentuna", som föreställer harar i vila på en grönskande blomsterplätt.
Där Veronica Lazorenko kommer ifrån, Jalta, på Krimhalvön i Ukraina, försvann alla harar till följd av tråkigheter så som miljögifter, men i Sverige fick hon se harar igen.
– Det här var den första av Veronica målningar som vi såg, säger Peter Westerlund. Det var den som fick oss att bestämma oss för att bjuda in henne hit till Falerum.
Utställningarna är sprida över hela Falerum, där ett garage såväl som en gammal loge agerar galleri under veckan. Logen rymmer den stora utställningen.
– Att våga vara med på något sådant här är ett stort steg, säger Lillian Lannersund, som upptäcktes av Peter Westerlund när hon ställde ut tavlor vid sin loppisbod.
Konst- och Kulturveckan pågår veckan ut, och på lördag, den 26 juli, ordnas en stor avslutningsfest för byborna, besökarna och inte minst för konstnärerna.
– Det kan kännas så skönt att gå upp i en målning, säger Ingrid Ekengren, en av de deltagande konstnärerna. Det kan kännas så skönt för själen.
Konst- och Kulturveckan startade förra året, och redan då bestämde man sig för ett andra år. Utställarna är i år många fler och utbudet således större.
– Men allt det här görs utan pengar, säger Peter Westerlund. Pengar är ju ofta problemet som sätter stopp för saker, så vi har löst det genom att göra det utan pengar.
Bakom arrangemanget står dels ideella krafter, men också Falerums strategiska grupp, där också representanterna från Åtvidabergs kommun sitter med.
– Bygden behöver sådana här saker, säger den före detta Falerumsbon Marie Håkansson, som är på besök.