Gamla kopparorter heta igen – ny jakt efter koppar och guld

Stora områden runt de gamla gruvsamhällena Bersbo och Mormorsgruvan ska nu undersökas i jakt på koppar, men också på ädla metaller som guld och silver.

Amanda Scott är geolog, bosatt i Malå i Västerbottens län. Hon driver företaget Kodiak Minerals AB som nu fått undersökningstillstånd för att söka främst koppar och zink, men även guld i områden runt de gamla gruvsamhällena Bersbo och Mormorsgruvan.

Amanda Scott är geolog, bosatt i Malå i Västerbottens län. Hon driver företaget Kodiak Minerals AB som nu fått undersökningstillstånd för att söka främst koppar och zink, men även guld i områden runt de gamla gruvsamhällena Bersbo och Mormorsgruvan.

Foto: Privat

Åtvidaberg2025-02-17 14:31

Nyheten i korthet

  • Kodiak Minerals AB, ett prospekteringsföretag, har fått tillstånd att söka efter koppar, guld, silver, bly, zink och kobolt i de gamla gruvsamhällena Bersbo och Mormorsgruvan i Åtvidaberg.
  • Företaget kommer att använda en ny metod som innebär att gamla gruvkartor och tredimensionella modeller av gruvkroppen används för att förstå malmkroppen mer vetenskapligt.
  • Områdena är inte tillräckligt utforskade hävdar Amanda Scott på Kodiak Minerals AB, trots att två företag tidigare haft undersökningstillstånd. Det finns enligt henne potential att hitta stora mängder koppar och andra metaller.

Redan på 1300-talet ska koppar ha påträffats i Åtvidaberg. 

1413 skriver kung Erik av Pommern under det privilegiebrev som ger bergsmän rätt att bryta koppar. 

Där fynden görs i Bersbo och Mormorsgruvan växer gruvsamhällen fram. Men mot slutet av 1800-talet går kopparepoken mot sitt slut.

– I området fanns den näst största koppargruvan under sin tid, näst efter Falun, säger geologen Amanda Scott.

Hon driver prospekteringsföretaget Kodiak Minerals AB, som förra året ansökte om tillstånd att få ensamrätt att söka guld, silver, koppar, bly, zink och kobolt i två stora områden i Åtvidaberg. 

– Främst är det koppar och zink vi söker, men också guld. Vi vet att det finns guld i områdena, speciellt i Mormorsgruvan. 

Den ädla metallen, med ett stigande råvarupris, lockar. 

– Det kan vara en hyfsat bra biprodukt, säger Amanda Scott. 

undefined
Amanda Scott räknar med att komma igång med prospekteringar i Bersbo och Mormorsgruvan under våren.

Bergstaten har nu fattat beslut om undersökningtillstånd. De gäller två stora områden: 

  • Bersbo, som består av två områden om totalt 3 374 hektar. Ett mindre strax sydväst om Grebo och ett långsmalt som sträcker sig från norra Värna till Bersbo och Grönhög.
  • Mormorsgruvan. Området är på nästan 2 550 hektar och sträcker sig även in i Linköpings kommun. Det har sin ena ände vid Slevringe, strax utanför Åtvidabergs tätort och täcker byn Mormorsgruvan med gruvområdet. Det sträcker sig vidare åt nordväst, förbi Hedingstorp mot Föltorp.
undefined
Mormorsgruvan som ligger i gruvsamhället med samma namn ska vara 407 meter djup. Här är gruvans väggar färgade av koppar.

Områdena är inte slumpmässigt valda. 

– Det beror på geologin. Hela området kan geologiskt jämföras med Norrbotten och Västerbotten, och med Bergslagen. Det finns många likheter med Aitik i Gällivare. 

Amanda Scott förklarar likheterna med en förkastning som sträcker sig från Linköping till Olserum, i Västerviks kommun. Den passerar Åtvidaberg med Bersbo och Mormorsgruvan.

– Här finns koppar, järnmalm, sällsynta mineraler och ganska mycket guld. Men det är väldigt outforskat än, säger hon trots att två företag tidigare haft undersökningstillstånd i Bersbo och Mormorsgruvan.

– Områdena är inte tillräckligt undersökta, hävdar Amanda Scott.

Hennes företag Kodiak Minerals AB kommer nu att prospektera områdena.

– Vi kommer bland annat att använda en ny metod. Som vi vet har ingen gjort det tidigare.

Vad innebär det? 

– Vi har tagit fram gamla gruvkartor, flera av dem är flera hundra år gamla. Vi har för Bersbo gjort en tredimensionell modell på gruvkroppen ser ut. Man ser infrastrukturen och hur djupa gruvorna är. 

Ökar det möjligheterna att hitta nya fyndigheter? 

– Ja, det handlar om att förstå malmkroppen mera vetenskapligt och inte bara borra efter fynd. 

Koppardriften lades ner runt sekelskiftet 1900. Kan det finnas någon koppar kvar? 

– Ja. Med dåtidens teknik behövde man den rikaste malmen för att få ut metall. Då behövde man malm med 10 till 20 procent koppar. 

undefined
Bersbo 1900, alldeles i slutet av runt 500 år lång kopparepok i Åtvidaberg. Nu inleds nya försök att hitta koppar, men också guld och silver.

Med dagens processer kan malm med betydligt lägre halter koppar vara lönsam att bryta. 

– Man behöver hitta flera miljoner ton råmalm. Kanske två till tre ton med en kopparhalt om två till tre procent, eller fem miljoner ton med en halt på 0,8 procent. 

Vad händer om ni hittar så stora mängder? Kan gruvor återöppnas? 

– Vi är väldigt tidigt i processen så det är för tidigt att säga. Målet nu är att komma igång med prospektering. Vi ska också undersöka områdena med drönare och göra magnetiska mätningar. Vi ska borra en del under våren, sommaren.

Kan ert arbete väcka oro bland närboende?

– Ja, men vi håller oss till alla regler och tar hänsyn till kultur, natur, lantbruk och de som bor i områdena.

Undersökningstillstånd

Ett undersökningstillstånd enligt minerallagen ger ensamrätt (även i förhållande till markägaren) att kartlägga geologin inom det aktuella området med syfte att ta reda på om det finns en fyndighet, hur den i så fall är beskaffad, dess storlek och eventuella brytvärdhet.

Ett undersökningstillstånd ger också företräde till en bearbetningskoncession av den eventuella fyndigheten.

Undersökningstillstånd ger inte någon rätt att direkt påbörja undersökningsarbete. För att bedriva undersökningsarbete krävs en arbetsplan.

Källa: Bergsstaten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!