Allt fler vill ha bredband

Åtvidabergare vill ha bredband. Nästan 70 procent av villahushållen har anmält intresse i dag, och fler kommer.

Robert Makstin, från Tjällmo Gräv och Mikael Wettner, Tornfalken har gott om jobb med att lägga bredband i Åtvidaberg.

Robert Makstin, från Tjällmo Gräv och Mikael Wettner, Tornfalken har gott om jobb med att lägga bredband i Åtvidaberg.

Foto: Lotta Willsäter

ÅTVIDABERG2016-01-27 16:02

– Intresset är jättestort. Det ringer folk och säger att "alla på min gata har satt upp den där skylten, så nu anmäler jag mig också", berättar Mikael Henriksson, verksamhetschef för samhällsplanering och kommunikation i kommunen.

"Den där skylten", det är fiberskylten som placeras i trädgården efter att husägaren har bestämt sig för att ansluta sig. Den är både tänkt som marknadsföring av fiber och en hjälp till grävarna.

Det går att anmäla sig i ett ganska sent skede eftersom grävningarna för områdesnätet når fram till alla, även till dem som inte har anmält intresse.

– Pratet med grannen är ovärderligt som marknadsföring, säger Anette Blomqvist som är projektledare på kommunalförbundet Itsam.

– Vi har dessutom hållit många möten och skickat ut broschyrer för att informationen ska bli rätt.

Åtvidabergs kommun satsar 21 miljoner kronor de närmaste tre åren för utbyggnaden av fibernätet. 2017 ska det vara klart i tätorten.

– Det verkar finnas ett uppdämt behov, säger Mikael Henriksson, och alla vill ha det på en gång! 2017 kan verka som långt borta för den som väntar. För oss är tidplanen tight, men den verkar ändå hålla.

Nygårdsområdet var först ut, där är 74 procent av hushållen med på tåget. Där kan kunderna få bredbandstjänster i maj, om allt går som det ska. I Basthageområdet, där grävning och fräsning pågår, är 84 procent anmälda.

– Det är en meter tjäle, men det går bra att fräsa ändå, säger Anette Blomqvist. Däremot får det inte ligga snö över markeringarna, entreprenörerna måste se var de finns.

Privatkunderna kan välja mellan två prisnivåer, 12 000 eller 14 000 kronor, beroende på om man gräver på sin egen tomt själv eller vill ha hela jobbet gjort av en entreprenör.

Kommunen betalar 50-60 procent av kostnaden, och det gäller för hela Åtvidabergs tätort.

– En viktig satsning för Åtvidabergs framtid, säger Mikael Henriksson.

Bredbandsutbyggnaden pågår parallellt på landsbygden. Björsäter är klart, Grebo håller på. Stamsträckan mellan Berg och Yxnerum är klar och byalagen håller på med delområdena. I Hannäs och Kvarnvik byggs det för fullt.

– Kommunen tittar på om man ska ta ett samlat grepp för det som är kvar av landsbygden, säger Anette Blomqvist.

Och blir det en ny chans för dem i tätorten som inte var med från början?

– De får vänta till ett uppsamlingsheat senare, säger Mikael Henriksson, men då blir kostnaden sannolikt en annan. Då ska anslutningsavgiften motsvara den verkliga kostnaden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om