Algbloming uppstår vanligtvis under sommarmånaderna. Solljus kombinerat med lugnt väder samt näringsämnen som kväve och fosfor i sjön skapar ideala förhållande för fenomenet.
– Vi blev uppmärksammade på det i dag (måndag), säger Johan Älvedal, verksamhetschef för bygg- och miljökontoret på Åtvidabergs kommun och skickar med en uppmaning:
– Ser man alger i vattnet ska man vara försiktig. Inte minst gäller det att hålla koll på sina djur.
Ni har haft problem med algblomning där tidigare, vet ni varför det återkommer?
– Nej, jag kan inte svara på det.
Kommer ni att göra något åt det?
– Vi kommer inte göra något åt det rent handgripligen på plats - förutom att vi kommer att bevaka det och meddela via kommunens medier att det är algblomning och att man ska undvika att bada.
Det finns ingen prognos på när algblomingen kan tänkas försvinna. Men förhoppningsvis när vädret vänder lite senare i veckan.
– Det kan nog räcka med lite förändring i väderleken för att det ska försvinna. Att det driver bort och så. Vi får hoppas det blir bättre när regnet kommer, säger Johan Älvedal
Enligt folkhälsomyndigheten kan man få olika symtom av att bada i vatten med algblomning. Vanligast är hudbesvär som klåda och utslag men man kan också drabbas av illamående, kräkningar, diarré och ögonbesvär.
Företeelsen kan också påverka hundar eller andra djur. Det finns fall där hundar som badat i vatten med kraftig algblomning har dött.