16-åring från Åtvidaberg skulle skjuta man – nu döms han

En tonåring från Åtvidaberg har långtråkigt och får ett uppdrag – att skjuta ihjäl en man.
Han lovas pengar: "Du kommer bli rik".
Men mordplanen misslyckas. Pojken grips av polis mitt i Stockholm. Nu döms han för förberedelse till mord och grovt vapenbrott.

 "Adam" är 15 år när han sticker från ett boende. Han hämtas av två ungdomar vid en pendelstation i Alvik och förs till en lägenhet. Där finns fyra kilo narkotika och en pistol.

"Adam" är 15 år när han sticker från ett boende. Han hämtas av två ungdomar vid en pendelstation i Alvik och förs till en lägenhet. Där finns fyra kilo narkotika och en pistol.

Foto:

Åtvidaberg2025-03-07 11:40

Nyheten i korthet

  • En 16-årig pojke från Åtvidaberg har dömts för förberedelse till mord och grovt vapenbrott efter att ha planerat att skjuta en man i Stockholm.
  • Pojken, som har en diagnos av lindrig intellektuell funktionsnedsättning, kom i kontakt med ett kriminellt nätverk och fick uppdraget att utföra mordet.
  • Trots att mordplanen misslyckades, dömdes pojken till sluten ungdomsvård i ett år, medan tre andra män dömdes till fängelse för förberedelse till mord.

Häktesvakter leder fem unga män i handfängsel in i sal 37. Det rasslar av nycklar när handbojor lossas.

En av de häktade i målet är den numera 16-årige pojken från Åtvidaberg. Vi kan kalla honom Adam.

Han är kvar på Kronobergshäktet. Där har han suttit isolerad, sedan han som 15-åring stoppats av polis mitt i Stockholm en sen torsdagskväll i augusti.

I en polisbil samma natt berättar han om en lägenhet i Alvik, där det finns narkotika, ett skarpladdat vapen och ammunition. 

Han berättar också om en mordplan.

Nu syns han på storbildsskärmar i salen. Han sitter ensam vid ett konferensbord framför en videokamera, iklädd en häktesgrön långärmad tröja. Luggen ligger kammad åt sidan. Han lägger armarna i kors och ser rakt ut i sal 37.

Målet rör bland annat förberedelse till mord, grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott. Sju män står åtalade.

Delar av hans liv beskrivs i ett yttrande från socialtjänsten i Åtvidaberg till tingsrätten. Det är en tung och omskakande skildring om en pojke som gått igenom svårigheter under stora delar av sin barndom och tonårstid. 

Den rymmer en utsatt familjesituation med våld, hot och upplevelsen av att ha blivit övergiven. 

Adam utsätter sig själv och andra för farliga situationer. Han är utåtagerande och beter sig aggressivt. Han har svårt att förstå konsekvenser av sina handlingar.

Han har en diagnos: lindrig intellektuell funktionsnedsättning.

undefined
Den 16-årige pojken var inte i rättssalen i Stockholms tingsrätt. Han satt under huvudförhandlingen i ett videorum på Kronobergshäktet, iklädd häktets gröna tröja.

Efter en händelse i Åtvidaberg placeras Adam under 2023 på ett LSS-boende i Järna, knappt fem mil söder om Stockholm. 

Det är från detta boende Adam sticker, en kväll i augusti. Han säger efteråt i förhör: "Det var för långtråkigt, jag hade inget att göra om dagarna".

Samma dag som Adam drar iväg från boendet har han varit i ett badhus i Västerås. Personal på boendet beskriver en "glad" kille efter badet. 

De vet inte att Adam samma dag ska ha fått ett uppdrag i Stockholm och att han skulle ta sig till Alvik.

I tingsrätten frågar åklagaren senare: "Vad var uppdraget? "

Adam svarar: "Utföra ett mord. Alltså att skjuta en person."

Dagarna innan utflykten till Västerås har Adam kommit i kontakt med ett kriminellt nätverk i Södertälje. Han får under en träff i Södertälje frågan om han vill gå med, och tackar ja. 

En kontakt bjuder in till den krypterade chattfunktionen Signal. Efter badet i Västerås, när Adam fått uppdraget får han ett kort meddelande från kontakten: "Hur känns det?" 

Adam ber i chatten om en pulsklocka för att sänka pulsen och "sen bror pang".

Kontakten tipsar istället om en andningsteknik för att hålla pulsen nere. Hen skriver också: "Allt du tänker på är att det är ett jobb...Det är ingen människa det är en uppgift bara...Sympati och empati kommer få en till botten."

 

Det är natt mot onsdag när Adam hämtas av två andra tonåringar vid stationen i Alvik. 

Han förs till en lägenhet, utan möbler. 

Här finns över tre kilo amfetamin och nästan ett kilo kokain, förpackat i zip-påsar och i block. Det ligger fimpar på golvet. I köket har ugnsplåtar använts vid hantering av droger. I en påse ligger patroner. 

Det finns också ett vapen, en pistol. Adam filmas när han håller den. 

Han står på knä på golvet. På händerna har han mörka handskar. Han håller pistolen, matar in ett magasin och för pistolens slutstycke bakåt och framåt för att göra vapnet skjutklart. 

Senare i rätten berättar Adam: "Jag var lite rädd, jag har aldrig hållit i ett vapen."

På natten tar sig tonåringarna till en skola. En av dem tar en bild på vapnet mot en bergvägg.

Dagen går. På kvällen tar Adam pendeln till en av Stockholms kranskommuner, där måltavlan ska finnas.

I mobilen får han en bild på en man. Adam har dagarna innan hört namnet. I sammanhanget också 100 laxar, slang för 100 000 kronor.

Meddelandena går tätt under kvällen. Adam är ivrig och på. Han väntar på att vapnet ska levereras. Han skriver: "Aa ska göra så han flyger bror". 

Han lovas en "skön present" och får veta att det finns "fler på menyn". Här nedan syns ett urval av chattarna utan inbördes ordning.

Men ingen kommer att "flyga" denna kväll. Planeringen strular. Leveransen av vapnet försenas och Adam larmar om att polis är i området.

Han får order att avbryta. Istället ska planen verkställas tidigt morgonen därpå.

Adam och de andra tonåringarna i lägenheten försover sig.

Klockan 14.23 får han ett SMS från polisen:

Adam åker åter till adressen där han varit kvällen innan. Inget händer. Han åker tillbaka till lägenheten i Alvik. 

Sent på kvällen sätter sig Adam bakpå en stulen trehjulig motorcykel. En av de andra ungdomarna kör, berusad på lustgas. 

Klockan 23.11 stoppar en polispatrull de två ungdomarna nära Sergels torg, mitt i Stockholm. Adam får visa id-kort. Han berättar själv att han är anmäld försvunnen.

Adam förs till en polisbil, där öppnar han sig: han inte vill vara med på detta längre.

Han grips. Samma natt gör polisen flera husrannsakningar.

Adam häktas i omgångar under hösten. Han fyller 16 år under tiden i häktet. Han sitter isolerad, med fulla restriktioner. Här nedan följer två utdrag ur förhör som hålls med Adam under den här tiden.

I januari åtalas han. 

I rätten företräds Adam av advokat Carl-Henrik Ringblom.

Han säger att Adam medger de faktiska omständigheterna, men att han inte haft för avsikt att döda någon.

– Innehav av vapnet var ej i syftet att döda eller skjuta ihjäl annan. Han förnekar förberedelse till mord, det är mer erkännande av innehav. Han underkastar sig ansvar för grovt vapenbrott, men förnekar grovt narkotikabrott.

undefined
Adam medgav i rätten de faktiska omständigheterna i målet. Han höll i vapnet, men att han inte haft för avsikt att döda någon.

Adam säger att han varit rädd och att han tvingades spela ett spel, för att kunna springa därifrån och slänga vapnet. Han har också i sin mobil sökt SOS Alarm.

– I mitt huvud hade jag gjort upp en plan. Jag ville avbryta.

På fredagen dömdes tonårspojken för förberedelse till mord och grovt vapenbrott till sluten ungdomsvård i ett år. 16-åringen frias för grovt narkotikabrott. 

Samtidigt döms tre män för förberedelse till mord. En 18-åring döms till fängelse i fem år och fem månader. En 24-åring och en 29-åring döms till fängelse i vardera nio år. 

Texten bygger på förundersökningen, och på uppgifter i förhandlingen i Stockholms tingsrätt, samt på socialtjänstens yttrande.

Är du orolig?

Det är olagligt att rekrytera barn till kriminella aktiviteter. Om ett barn dras in i brott är det viktigt att anmäla det till polisen. Det kan också vara straffbart att hjälpa kriminella att begå brott.

Tror du att någon är på väg in i kriminalitet?

Tipsa polisen genom vårt tipsformulär eller ring 114 14. Säg ”tips” när du ringer för att komma rätt. Du kan vara anonym om du vill.

Är du själv drabbad av eller orolig för att dras in i gängkriminalitet?

Ta kontakt med en vuxen du litar på eller ring polisen på 114 14. Du kan vara anonym om du vill.

Ring 112 om brottet händer nu.

Källa: Polisen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!