Michael Torsson tillträdde som ny säkerhets- och beredskapssamordnare i Åtvidabergs och Valdemarsviks kommuner i oktober. Hans första tid på det nya jobbet har varit intensiv.
– Den är ju mest intensiv i att det är fler frågor för allmänheten. Allt sånt här arbete är väldigt långsiktigt, men intresset från medarbetare och allmänheten varierar ju från nyhetsflödet, säger han.
MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, har på sin hemsida en karta med samtliga skyddsrum i landet. Enligt den finns 81 skyddsrum i Åtvidaberg med plats för 7 369 personer. I Åtvidaberg bor det 11 500 invånare, varav omkring 7 000 är bosatta i centrala delar av orten.
I Linköping finns det 31 trygghetspunkter. En trygghetspunkt är en plats dit man kan söka sig till i händelse av strömavbrott, vattenbrist – eller i värsta fall krig. I Åtvidaberg finns däremot inga sådana upprättade.
– Vi håller på och jobbar med att ta fram det, men vi har inte utrett och meddelat allmänheten om några trygghetspunkter. Man kan alltid få information från servicepunkterna kommunen har, säger Michael Torsson.
Har det arbetet inletts med anledning av kriget?
– Nej, det har pågått ett tag. Det finns ett arbete i hela regionen där vi jobbar med det här.
Sveriges största skyddsrum ligger i Katarinaberget i Stockholm, med plats för 20 000 personer. Åtvidabergs största ligger på Åkervägen 5 och rymmer 275 personer.