62-åring misshandlade pojke på sparkcykel

Den 62-årige mannen misshandlade en pojke som körde omkring på sparkcykel. Nu har mannen fått sin dom.

En 62-årig man har dömts för att ha misshandlat en pojke.

En 62-årig man har dömts för att ha misshandlat en pojke.

Foto: Claudio Bresciani

Åtvidaberg2018-12-12 10:00

Den 15 maj i år körde två pojkar i 12-årsåldern omkring på sparkcykel i ett bostadsområde i Åtvidaberg. Pojkarna sparkade till ett par vattenkannor som "en rolig grej". En 62-årig man, som bevittnade tilltaget, såg dock inget roligt i agerandet. Han knuffade omkull en av pojkarna och satte sig grensle över honom. 62-åringen höll fast pojken och satte ett knä i hans rygg. Därefter började mannen dra i pojkens hjälm som var fastsatt med ett spänne under hakan. Pojken fick svårt att andas.

Tre kvinnor, som befann sig på en balkong i närheten, såg delar av händelseförloppet – och filmade dessutom delar av det. En av kvinnorna såg när mannen lyfte hjälmen så att bandet skar in i pojkens hals.

Under rättegången nekade 62-åringen till brott och påstod att han endast höll fast pojken för att få ett slut på vandaliseringen. Linköpings tingsrätt anser dock att bevisningen är övertygande och har nu dömt mannen för misshandel.

Att gärningen föregicks av att vattenkannor vältes gav inte 62-åringen rätt att agera på det sätt han gjorde. Enligt domstolen uppgår straffvärdet till fängelse i två månader. 62-åringen är dock ostraffad sedan tidigare och tingsrätten väljer därför att döma honom till villkorlig dom och samhällstjänst i 75 timmar. Han ska även betala 7 000 kronor i skadestånd till den drabbade pojken. Enligt rätten måste situationen ha uppfattats som "klart skrämmande" för pojken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!