54-åring erkände brott mot jaktlagen – men frias av rätten

Den 54-årige bilisten körde på en dovhjort men väntade i nio timmar innan han ringde polisen. Trots att han erkände brottet har nu tingsrätten valt att frikänna honom.

Den 54-årige mannen körde på en dovhjort. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang.)

Den 54-årige mannen körde på en dovhjort. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang.)

Foto: Läsarbild

Åtvidaberg2024-06-21 14:00

Det var på förmiddagen den 28 januari i år som viltolyckan inträffade på riksväg 35 i höjd med Målbäck i Åtvidabergs kommun. 54-åringen berättade i förhör att sikten var dålig och han hade solen i ansiktet när olyckan inträffade. 

Han hann se två rådjur och skulle växla ner men det gick inte för kopplingen hade gått sönder. Efter rådjuren kom det upp en dovhjort på vägen som han träffade med framlyktan. 54-åringen såg inga skador på bilen och inte heller inget blod eller liknande. 

Mannen uppgav i förhör att han blev chockad och att han åkte hem och lade sig. Han tog en lugnande tablett och somnade. Först på kvällen, vid 20.30-tiden, ringde han polisen och berättade vad som hänt. 

Åklagaren valde att åtala 54-åringen för förseelse mot jaktlagen. Trots att han i förhör erkände brottet har nu Linköpings tingsrätt valt att ogilla åtalet. 

Rätten anser att det måste ha varit fråga om endast en lättare sammanstötning med dovhjorten – detta med tanke på att bilen inte fick några skador och avsaknaden av blodspår. Rätten skriver: "Tingsrätten bedömer mot det sagda och att anmälan gjordes nio timmar efter olyckan att gärningen ska bedömas som ringa och därför inte ansvarsgrundande".

Tingsrätten hänvisar i domen till ett tidigare rättsfall som avgjorts av Högsta domstolen där en man som kört på ett vildsvin friades.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!