– Vi vet inte när på dagen de kommer. Inte vem eller vilka de är. Inte varifrån de kommer. Inte om det är barnfamiljer eller ensamkommande. Inte om de kommer från våra enheter i Gävle eller Märsta.
Så säger Harald Mobäck, teamledare på Migrationsverkets mottagningsenhet i Norrköping under ett blixtinkallat möte vid lunchtid på onsdagen med företrädare för Åtvidabergs kommun.
Kommunen, som nåddes av information om asylboende på Hotell Stallet först i måndags, har kallat till möte.
Frustrationen är stor. Frågorna många.
– Vi har inte fått någon tid för att förbereda oss. Vi har väldigt bråttom och är väldigt sent ute, säger kommunchef Kerstin Skarin.
Hon betonar att kommunen inte har något emot ett asylboende. Tvärtom.
– Vi tycker att det är bra. Vi är för mångfald och integration. Men vi vill vara med. Vi vill få information för att kunna göra ett så bra mottagande som möjligt och för att de människor som kommer ska känna sig välkomna.
Kommunen är i övrigt kritisk. Över den hastiga handläggningen på Migrationsverket, bristen på information och dialog.
Kommunchef Andreas Capilla ifrågasätter upphandlingen och pekar på att Jokarjo AB, som ska driva boendet saknar tillstånd för att servera livsmedel på Stallet. Han antyder vidare att brandskyddet inte är godkänt.
Därtill uttrycks kritik mot att Migrationsverket tecknat avtal i en fastighet som redan har en hyresgäst; ÅFF Sport och Konferens AB.
– Det är otroligt klumpigt skött, säger Kerstin Skarin.
Helene Johansson, tf enhetschef på Migrationsverkets mottagningsenhet som deltar i mötet har inte svar på kritiken.
– Vi arbetar med mycket kort varsel. Den situation som vi sitter i dag är inte optimal.
Hon redogör för att trycket på Migrationsverket är tungt. 1 700 människor kommer just nu varje vecka till Sverige och söker asyl.
Det överskrider tidigare prognoser.
– Om vi får över 70 000 asylsökande i år, som vissa tror, då vet vi inte hur vi ska kunna klara vårt uppdrag, säger Harald Mobäck.
Migrationsverket har 36 000 boendeplatser i landet i dag, men de räcker inte. Nya asylboenden, som Hotell Stallet direktupphandlas.
Hotell Stallet ska vara ett tillfälligt boende.
– Vi räknar med att de asylsökande stannar två till tre månader. Det är inte bra, i synnerhet inte för barnfamiljer att bo på hotell. Vi strävar efter att hitta lägenheter, säger Harald Mobäck.
Migrationsverket har för avsikt att snarast möjligt bjuda in intresserade Åtvidabergsbor till infomartionsmöte om asylboendet på Stallet och är öppen för en dialog med kommunen.
Under mötet fick kommunen en del svar på vilka områden kommunen har att ta ansvar för; bland annat skola och sociala insatser. Det klargjordes också att leverantören Jokarjo AB endast har ansvar för att ge de asylsökande kost och logi.