– I år har vi rödfärgat logen, linbastun, minnesstugan och scenen, säger Karl-Axel Karlsson som nu bytt färg på penseln, från rött till vitt.
Han står på trappan till huvudbyggnaden på hembygdsgården. Dörren får en extra strykning i vitt.
– Det går åt att hålla efter dessa gamla hus. De behöver sitt underhåll, säger han övertygande.
Varje onsdag förmiddag samlas en kärntrupp av sju ideellt arbetande medlemmar på hembygdsgården. Engagemanget märks. Likaså gemenskapen.
Några män stryker mer rödfärg på logen. Birgitta Karlsson skurar av flaggstången som lagts ner i gräset. Strax reser herrarna från logen stången igen och Birgitta går iväg för att torka av fönster i Mor Bergkvists stuga.
– Vi skulle kunna vara flera. Och fler yngre. Vi som är här och jobbar är mellan 65 och drygt 80 år, säger Karl- Axel Karlsson.
Vad kan ni locka med?
– Kultur, och så Åtvidabergs historia, säger Karl- Axel Karlsson.
Just nu putsas det lite extra på hembygdsgården. I helgen firar hembygdsföreningen sina 100 år med program under både lördag och söndag. Själva firandet invigs under lördag, kl 10 av Ylva Thörn, som vuxit upp i Åtvidaberg och som varit förbundsordförande i Kommunal samt landshövding i Dalarna.
På programmet under lördagen står därefter mässingsmusik, Ankarsrum Durspelssmeder och Åtvidaberg i backspegeln med sitt senaste poddavsnitt. Under söndagen står Gitarrorkestern för musiken. Den som vill kan också gå en lie-kurs och lyssna på Åtvidaberg i backspegeln.
Samtliga museum och smedjan är öppna. På gårdsplanen erbjuds hantverk. För de yngre finns fiskedamm och chansen att prova på gammeldags lekar till exempel att gå på styltor och spela stenkula. Fika serveras under båda dagarna.
Annica Nilsson som är ordförande i hembygdsföreningen summerar ett hittills aktivt år och konstaterar att föreningen, trots sin ålder är "ganska pigg".
– Vi har genomfört flera aktiviteter i år; nationaldagen, midsommarafton och haft fyra trivselkvällar i sommar. Tillresta sällskap har också börjat hitta hit igen efter pandemin.
Hon är nöjd över att uthyrningen av huvudbyggnaden för olika festligheter, som dop och bröllop, kommit igång efter pandemin.
– Det har varit fullbokat sedan slutet av maj och en bra bit in på hösten. Uthyrningen är vår största inkomstkälla.
Önskar sig föreningen något i 100-årspresent?
– Ja, det skulle vara en föryngring bland medlemmarna och fler aktiva funktionärer.