Så ringar kommunen in arbetet med hållbar utveckling

Nu uppdaterar kommunen sitt hållbarhetsprogram. "Vi ska skapa ett hållbart samhälle för kommande generationer", säger Yasmine Dernelid, chef för strategisk utveckling inom kommunen.

Yasmine Dernelid, chef för strategisk utveckling i kommunen ringar in de globala målen i kommunens nya hållbarhetsprogram.

Yasmine Dernelid, chef för strategisk utveckling i kommunen ringar in de globala målen i kommunens nya hållbarhetsprogram.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2022-04-15 10:00

Det första hållbarhetsprogrammet kom redan 2016. Ett tryckt exemplar, märkt "blädderex" ligger framme på ett bord på Yasmine Dernelids tjänsterum. 

– Nu ska vi bara trycka ett litet antal och satsar mer på det digitala. Man ska kunna klicka sig vidare i programmet och det ska hållas mera levande, säger Yasmine Dernelid.

Det första hållbarhetsprogrammet har inte varit någon hyllvärmare. Tvärtom. 

– Vi har fått uppmärksamhet nationellt och ofta fått inspirera andra kommuner att komma igång med sitt hållbarhetsarbete.

Kommunen har flera program och riktlinjer för sitt arbete. Det största är vision 2030, där kommunen framhåller framåtanda och fyra framgångsfaktorer; Lev och upplev, Trygg och robust, Innovation och lokal handlingskraft samt Utveckling och livslångt lärande. 

I visionen anges även att Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling ska genomsyra samhället och leda till en långsiktig social-, miljömässig- och ekonomisk hållbarhet.

– Hållbarhetsprogrammet visar vad vi ska göra för att nå vision och mål. Det handlar om hur vi som kommun ska jobba i hållbar riktning och hur vi ska synka ihop de tre delarna. Många tror att hållbarhet handlar om miljö, men det är lika viktigt med social och ekonomisk hållbarhet. Dessa hör ihop.

Är kommunen hållbar idag?

– Ja, inom vissa områden. Vi har inte någon tung industri med stora utsläpp. Vi har inte segregation här som i Linköping, till exempel. Men vi har utmaningar här, likväl som på nationell nivå. Vi når till exempel inte våra miljömål och klyftorna i samhället ökar. Det är inom de områdena vi behöver ha fokus. 

I förslaget till nytt hållbarhetsprogram anges flera nyckelinsatser för att nå målen. Ett axplock:

undefined
En av nyckelinsatserna i förslaget till nytt hållbarhetsprogram: "Arbeta för att möjliggöra ökad tillgång till snabbt bredband på landsbygden."

*Arbeta för att möjliggöra ökad tillgång till snabbt bredband på landsbygden.

*Arbeta för hållbar exploatering och uppmuntra markägare att inleda exploateringsprocesser där hållbarhetsperspektivet finns med.

*Arbeta energieffektivt, öka andelen förnybar energi och minska klimatpåverkan inom kommunens geografiska område, med fokus på el och drivmedel.

*Stärka möjligheterna till god psykisk, fysisk och jämlik hälsa för alla medborgare 

*Fortsätta arbetet med meningsfull fritid för alla oavsett var man bor i kommunen.

*Bevara och förvalta hagmarker för att gynna den biologiska mångfalden och kulturvärden.

undefined
En annan av nyckelinsatserna i förslaget till nytt hållbarhetsprogram: "Bevara och förvalta hagmarker för att gynna den biologiska mångfalden och kulturvärden."

Yasmine Dernelid ser hållbarnhetsprogrammet som ett verktyg för kommunen som organisation, men också att det ska kunna inspirera andra.

– Kommunen är en stor organisation och vi gör stort avtryck. Förhoppningsvis kan vi påverka andra aktörer, både lokalt och nationellt och privatpersoner, företag och näringsliv. Även om man inte kan göra allt så finns det alltid något. 

Har du något exempel på något hållbart som privatpersoner kan göra?

– Ser man till social hållbarhet så kan man komma till språkcafé och bidra till minskad segregation. Man kan och engagera sig i föreningslivet. Miljömässigt så kan de som har möjlighet att odla, så något för pollinerare. 

Förslaget till nytt hållbarhetsprogram har presenterats för kommunstyrelsens planerings- och ekonomiutskott. Det finns nu även tillgängligt för allmänheten, som också kan lämna synpunkter på innehållet. 

Planen är att programmet ska antas i fullmäktige i juni och därefter gälla fram till år 2027. 

Här finns programmet

Det nya hållbarhetsprogrammet ska vara kommunens styrdokument för att nå kommunens vision, övergripande mål och Agenda 2030. 

Det anger vad kommunen ska arbeta med för att bidra till att nå de nationella miljömålen, det nationella folkhälsopolitiska målet samt nå en god ekonomisk resurshushållning långsiktigt. 

Förslaget till nytt program finns på kommunens hemsida och i pappersform på kommunens servicepunkter och biblioteket fram till den 9/5. Synpunkter kan lämnas till kommunen under tiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!