Det har snart gått fem år sedan biblioteket flyttade in i Facits gamla B-fabrik. Det blev startskottet för Kulturcentrum.
– Det var etapp ett, säger kommunens kultur- och fritidschef Ann-Sofie Löw och konstaterar att hänt en del i området sedan dess.
Ungdomens hus 1357 har etablerats. Lokaler har byggts om för ateljéer. Närmast på tur står omvandlingen av gamla gjuteriet till evenemangslokal.
Bruks-och Facitmuseum ska byta lokal och dela entré med Åssamuseet. Turistinformationen och medborgarservice har flyttat från biblioteket och finns tillfälligt i kommunhuset, för att nästa år flytta till lokaler i anslutning till museerna.
Ann- Sofie Löw berättar om planerna i den del av biblioteket som varit kombinerad turistinformation, medborgarservice och tidningsrum.
Hon sitter bekvämt i en fåtölj, klädd i mörkgrönt sammetslikande tyg, tillsammans med bibliotekschefen Karin Fahlstedt. Just nu går det bra, men rummet håller på att omvandlas till ungdomsavdelning– en plats för unga mellan 13 och 25 år.
– Det ska upp lappar här med texten "Vuxna får titta, men inte sitta", säger Karin Fahlstedt.
Hon ger en återblick:
– När biblioteket flyttade hit hade man en syn om att ungdomar ville vara blandade med vuxna. Men ganska tidigt förstod vi att de vill ha sitt eget ställe, något mysigt och mera anpassat.
Kommunen sökte och fick via statliga Kulturrådet 600 000 kronor för att tillgängliggöra biblioteksverksamheten och lyfta en prioriterad målgrupp– ungdomar.
– Vi har haft svårt att nå dem. Nu gör vi en ungdomsavdelning och kallar den Framtidens bibliotek.
Namnet kommer sannolikt att justeras.
– I början av nästa år får vi en ny ungdomsbibliotekarie, som ska ta emot klassbesök här. De som går i årskurs sju kommer att få inflytande över lokalen och innehållet.
Ann-Sofie Löw vill att satsningen ska skicka signaler till unga:
– De ska känna sig välkomna i alla våra verksamheter. Vi har också ett demokratiskt uppdrag att låta våra målgrupper vara med och forma verksamheten.
Hon spekulerar kring kulturkrocken mellan livliga, kanske högljudda unga och äldre med en traditionell syn på biblioteken som kunskapens högborg, där det ska råda tystnad.
– Ungdomar har varit en läskig grupp för biblioteken. Man har inte vetat hur man ska hantera dem. Vi har ett främjarperspektiv, unga ska få ta plats och vi ska inte förvänta oss att de ska störa, säger Ann-Sofie Löw.
– Vi behöver öka förståelsen för unga. De behöver platser där de får vara och frodas, tillägger Karin Fahlstedt.
Så vad de unga göra i sina nya lokaler på biblioteket?
– Komma in. Sitta. Vara med kompisar. Plugga. De ska få lägga sin prägel på det här.
Men också ta del av det digitala utbudet av olika tjänster. Och låna böcker. Längs väggarna finns ungdomslitteratur i hyllorna. Inköp av 3D-skrivare, robotar, konsoler, med mera har gjorts.
Öppettiderna kommer följa bibliotekets ordinarie tider. Bara de över 18 år kommer att ha tillträde under meröppet, då biblioteket är obemannat.
Ann-Sofie Löw sneglar genom biblioteket, mot den vägg som vetter mot 1357. Plåtdörren mellan verksamheterna är stängd.
– Vi vill byta de dörrarna mot glasdörrar och skapa ett annat flöde i område, ett Kulturcentrum som man kan gå igenom, utan hinder på vägen.
– Vi har pratat mycket om öppenhet och samverkan. Genom att öppna upp mellan lokalerna kan vi få ännu mer gemenskap, säger Karin Fahlstedt.