Äldre fick slänga mat – efter smittolarm

43 personer som får matlådor av Sodexo via hemtjänsten har fått slänga sin mat under helgen. Detta efter ett listerialarm.

17 april 2016 13:21

Det var på lördagskvällen som företaget Sodexo gick ut med information till sina kunder som tar emot matlådor som senare levereras till äldre. Detta efter att man upptäckt listeriabakterier i ett kylskåp i ett tillagningskök, där maten lagas innan den förpackas och levereras. Detta upptäcktes vid en rutinkontroll.

– Vi har ingen bekräftad smitta i någon mat. Vi gjorde det här för att vara på den säkra sidan, säger Susanne Fridlund på Sodexo.

Kommuner och hemtjänst fick samtal från Sodexo, som också ringde till runt till de personer som får matlådor levererade. Bland annat till 43 personer i Åtvidabergs kommun.

– Vi uppmanade dem att slänga maten, säger Susanne Fridlund.

I Norrköpings kommun fick närmare 290 personer slänga sin mat.

– Så länge maten upphettas till 70 grader eller mer är det ingen fara, då är listeriabakterien inte skadlig. Men om man inte gör det och äter maten kall kan det finns risk för smitta, säger Magnus Johansson, vård- och omsorgsdirektör vid Norrköpings kommun.

Susanne Fridlund instämmer och menar att maten inte är farlig att äta om den är varm.

– Men vi kan inte veta om maten värms på rätt sätt. Därför tog vi kontakt, säger hon.

Enligt Livmedelsverket förekommer listeriabakterier överallt i naturen och har hittats i de flesta livsmedel. Bakterierna kan därför lätt komma in i anläggningar där livsmedel hanteras och sprida sig i lokalerna eller på maskiner, exempelvis skärmaskiner.

Listierabakterien kan orsaka infektionen listerios, som är ovanlig hos människor, men kan drabba personer med nedsatt immunförsvar, framför allt äldre och gravida.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Emil Jakobsson, Petronella Uebel