28-åring häktad för bankrånet

En 28-årig man har häktats för att ha deltagit i rånet mot Åtvidabergs sparbank. Mannen har under en tid sökts av polis och kunde gripas i fredags.

22 januari 2019 08:34

Den 28-årige mannen, som är hemmahörande i en ort i Skåne, anhölls i sin frånvaro den 10 januari i år. I fredags, strax före klockan 07.00 på morgonen, kunde så polisen gripa 28-åringen. I lördags begärde vice chefsåklagare Ulrika Grenerfors mannen häktad som på sannolika skäl misstänkt för grovt rån.

På måndagen hölls häktningsförhandlingen – bakom stängda dörrar – i Linköpings tingsrätt. 28-åringen nekade till brott. Efter enskild överläggning kom dock tingsrätten fram till att 28-åringen är på sannolika skäl misstänkt för grovt rån. Sannolika skäl är den starkare misstankegraden.

Ulrika Grenerfors är förtegen om vad som lett fram till gripandet av 28-åringen.

– Det råder förundersökningssekretess. Men sedan rånet skedde har polisen lagt ned ett omfattande arbete och vi jobbar nu vidare i utredningen.

Enligt vice chefsåklagaren sitter inga ytterligare personer frihetsberövade.

Men finns det fler misstänkta som är anhållna i sin frånvaro?

– Det kan jag inte uttala mig om.

Den häktade 28-åringen är sedan tidigare känd av polisen. I november 2015 deltog han i ett grovt rån i Blekinge där flera personer under vapenhot tvingades lämna i från sig värdesaker. 28-åringen dömdes till fängelse i fyra år och släpptes på fri fot i slutet av juli förra året – tre månader före rånet i Åtvidaberg.

I tisdags i förra veckan grep polisen en 61-årig kvinna och en 34-årig man som misstänkta för medhjälp till det grova rånet i Åtvidaberg. Polisen misstänker att de två personerna hjälpte de fyra gärningsmännen vid rånet mot Åtvidabergs sparbank. I torsdags beslutade dock vice chefsåklagare Ulrika Grenerfors att försätta både 61-åringen och 34-åringen på fri fot.

Det var på eftermiddagen den 26 oktober förra året som fyra maskerade rånare slog till mot Åtvidabergs sparbank. Männen, som var beväpnade med automatvapen, flydde från platsen i en silverfärgad BMW.

Rånarna satte bilen i brand i industriområdet Fågelsången och fortsatte sedan flykten i en bronsfärgad Peugeot. Vid Jarlsgården, på vägen mellan Åtvidaberg och Bestorp, öppnade rånarna eld mot en polispatrull.

Polisen misstänker att gärningsmännen under en tid före och efter rånet hade tillgång till en fastighet i trakten av Bestorp, sydöst om Linköping.

Fastigheten tros ha fungerat som ett gömställe för rånarna och kan även ha använts som en bas inför rekognosceringar.

Åtal mot den häktade 28-åringen ska vara väckt senast den 4 februari.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Quist

Ämnen du kan följa