Trots att det är bistra ämnen som ska tas upp i ABF:s lokaler i Åtvidaberg under måndagen så är stämningen pigg. Ensamkommande killar dricker te och äter kakor. Det är en grupp frivilliga som kallat till möte.
– Vi är en grupp vuxna som har sett problemen som uppkommit när Stallet ska stänga. Det finns en oro bland de som bor där. Vissa har bott i kommunen i snart tre år, säger Margareta Lantz Ax, som är engagerad i gruppen.
När alla slagit sig ner tar Margareta Lantz Ax till orda.
– Vi kommer inte med lösningar, kanske kan vi inte lösa det här alls, säger hon.
Målet för gruppen är att ungdomarna ska kunna bo kvar i Åtvidaberg. Men det verkar inte bli så. I slutet av maj stänger asylboendet Stallet och då kommer de som inte lyckas hitta ett eget boende flyttas till något av Migrationsverkens boenden. Hur nya boenden arrangeras ska bedömas från fall till fall, enligt Migrationsverket.
– Några ungdomar har fått flytta härifrån tidigare. Två har hamnat i Boden. En skulle hamna i Svappavaara. Risken är att de skickas till Norrland, säger Sven Sjöö som är aktiv i gruppen.
– Det kan vara ett bra ställe man hamnar på. Men ungdomarna måste då börja om sina liv igen, långt från trygghet och vardag. Många orkar inte mer, säger Margareta Lantz Ax.
En av de som kan tvingas lämna Åtvidaberg är Majtaba Hasasani. I snart fyra år har han bott i Åtvidaberg.
– Jag är jättebra på fotboll men om jag ska flytta tar allt slut. Det är inte bra, säger Majtaba.
Taha Husseini är en av de få på mötet som redan fått sitt beslut om uppehållstillstånd, för ett år sedan fick han det positiva beskedet.
– Jag har många kompisar som bor på Stallet nu. De mår väldigt dåligt, så jag blir också ledsen, säger Taha.
Han är tränare i det fotbollslag som Majtaba spelar i. Om Stallet stängs kanske laget måste läggas ner, för många i laget kommer att lämna.
– Många känner sig fria när de spelar, de tänker bara på träningen. Jag har pratat med många som inte vet vad de ska göra. Jag känner mig dålig, jag kan inte hjälpa mina spelare.
Majtaba vill stanna i Åtvidaberg. Men hoppet är borta.
– Om jag hittar någonstans att bo i Åtvidaberg så kan jag stanna. Om inte så flyttar Migrationsverket mig vart de vill. De har inte sagt var. Jag har fått ett brev från Migrationsverket där det står att jag får packa 25 kilo, säger Majtaba.
Gruppen med frivilliga vill få kommunen att använda de medel de fått från regeringen för att hjälpa ungdomarna.
– Kommunen har fått pengar för att de ska kunna stanna. Men Åtvidaberg har valt att inte använda pengarna till det. Det är förskräckligt, säger Margareta Lantz Ax.
Pengarna hon talar om är ett tillfälligt kommunbidrag. I Åtvidaberg handlar det om 800 000 förra året och 400 000 i år. Det är ett tillskott som ska hjälpa kommunerna låta ungdomarna bo kvar, de som fyllt 18 år under sin asylprocess. Men enligt vård- och omsorgsutskottets ordförande Thomas Lidberg (S) räcker inte pengarna.
– 400 000 är inte ens en heltidstjänst ett år. Pengarna har gått in på konton för ensamkommande, men avvecklingskostnader slukar pengarna vi har fått. Vi har inte fått några stora summor som skulle kunna täcka kostnaderna för de här ungdomarna.
Nu är ungdomarna Migrationsverkets ansvar.
– Kommunen har gjort sig av med allt ansvar i och med att det är Migrationsverkets sak, säger Stefan Hermansson som är med i frivilliggruppen.
Gruppen hoppas nu på hjälp från kommunens invånare.
– Allmänheten måste få upp ögonen för situationen. Det finns de som söker sängplatser. Folk i gemen vet ju inte hur ungdomarna blir behandlade, säger Ann Nilsson från frivilliggruppen.