100-tals nyfikna hos räddningstjänsten

Treåriga Lykke Lind hade längtat till den här dagen… Tillsammans med mamma Sofia kollar hon nyfiket runt under öppet hus hos Räddningstjänsten i Åtvidaberg.

Treåriga Lykke Lind hade längtat till den här dagen… Tillsammans med mamma Sofia kollar hon nyfiket runt under öppet hus hos Räddningstjänsten i Åtvidaberg.

Foto: Stefan Holgersson

Åtvidabergs kommun2019-09-14 19:19

Kön med barn som ville åka brandbil höll aldrig på att ta slut… Men även de vuxna var nyfikna och ställde en massa frågor när Räddningstjänsten i Åtvidaberg öppnade portarna i lördags och visade upp sin verksamhet.

Uppskattningsvis kom 400–500 besökare, en härlig blandning av barn och vuxna, till Räddningstjänstens station i Åtvidaberg. Brandmännen och likaså polisen var på plats.

För tvåårige Ossian Penttinen var lyckan gjord när han fick kolla in brandbilarna på nära håll. Brandmannen Lars Rydh satte dessutom på honom en hjälm, så att den lille grabben skulle bli mer brandmannalik.

– Ossian är tokig i brandbilar. Det här tycker han är spännande, säger pappa Jimmie Penttinen.

Lika spännande var det för treåriga Lykke Lind, som tittade på allt med stora nyfikna ögon.

– Hon har längtat till den här dagen och tycker att brandbilar och polisbilar är jättehäftigt, säger mamma Sofia Lind.  

Tvåårige Theo Lindberg och pappa Marcus verkade vara lika intresserade båda två av Räddningstjänstens fordon och utrustning:

– Roligt att se lite vad de jobbar med och hur det funkar. Theo älskar det här. Han tycker det är spännande, säger pappa Marcus Lindberg.

Räddningstjänsten i Åtvidaberg bemannas av 24 deltidsbrandmän, fördelade på fyra grupper. Styrkeledare Joakim Johansson är glad över att så mycket folk kommit till öppet hus:

– Syftet är att allmänheten ska komma och titta på våra grejer och få en inblick i vår verksamhet. Det är väldigt välbesökt. Vi delar ut hundratals godispåsar…

– Jag märker också att det inte bara är barnen som är intresserade av att titta på brandbilar. Även många vuxna är verkligen intresserade och ställer frågor om jobbet och även mer kluriga saker, som att mer exakt få reda på hur grejerna fungerar och hur vi övar på det här, säger Joakim Johansson.

Brandmännen berättar gärna om vad det innebär att jobba som deltidsbrandman, och om hur anställningsformen fungerar.

– Jag tror att många inte riktigt vet vad det innebär, och tror att man kan åka på larm om man har tid och lust… Men det är precis som en vanlig anställning. Har man jour är inställelsetiden fem minuter från att personsökaren piper.

Styrkeledaren förklarar att de alla har ett annat jobb, en huvudarbetsgivare, utöver tjänsten som deltidsbrandman. Han själv jobbar praktiskt nog på en byggfirma mitt emot stationen.

– Vi har egentligen inte något rekryteringsproblem, men vill gärna ha intresserade. Vi är alltid lite på jakt efter folk som vill bli deltidsbrandman hos oss, säger Joakim Johansson.

Kompisarna Charlie Axelsson och Elvin Penttinen testade på hur det är att sitta i en brandbil.
Kompisarna Charlie Axelsson och Elvin Penttinen testade på hur det är att sitta i en brandbil.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!