Basem lämnade den militära banan och blev pizzabagare

Som pizzabagare i Grebo har Basem Barkho blivit ett bekant ansikte på orten. Nu har han varit här i sex år – och saknar inte sitt tidigare jobb som militär i hemlandet Irak.

Basem lagar mat i sitt yrke, men när han har tid lagar han även mat hemma med familjen. Då är det irakiska rätter som gäller.

Basem lagar mat i sitt yrke, men när han har tid lagar han även mat hemma med familjen. Då är det irakiska rätter som gäller.

Foto: Marlene Ericsson

Åtvidaberg 2024-07-31 21:00

Med sitt läge utmed väg 35 mitt emellan Åtvidaberg och Linköping är Pizzeria Grebo inte bara ett tillhåll för Greboborna. Här får Basem Barkho besök av många som passerar orten på väg någon annanstans.

– Vi har givetvis kunder från Grebo, Björsäter och orterna runt omkring här också. Många är stammisar som jag pratar om allt möjligt med och som jag hälsar på när vi stöter på varandra inne i Linköping. 

undefined
Basem Barkho är en av två anställda på Pizzeria Grebo. Han jobbade tidigare på en pizzeria i Vikingstad, men har nu arbetat sex åt i Grebo.

Pizzerian har två anställda och denna dag är det Basem som sköter lunchen. När serveringen börjar dra sig mot slut och matgästerna är redo att lämna restaurangen tar sig Basem tid att kolla om allt har varit till belåtenhet. 

– Smakade det bra? Var det gott? Vi ses nästa gång! 

Basem har arbetat på pizzerian i nästan i sex år och han trivs bra.

Hur hamnade du här?

– Det var det jobbet som fanns när jag sökte nytt arbete. Jag hade tidigare arbetat många år på en pizzeria i Vikingstad. 

undefined
När en pizza på menyn inte säljer så bra kan den ersättas av en ny rätt på menyn i Grebo. Basems egna favorit är Grebopizzan.

Han är 54 år gammal och kom till Sverige från Irak 2001. Han minns tillbaka och berättar att han hade ett drömyrke som barn.

– När jag var liten ville jag bli militär, helst av allt general. Och jag blev militär men inte general. 

Han gick bland annat en sex månader lång militärutbildning i Irak.

– Jag vet att det inte fungerar att kriga om saker. Alla i landet var rädda hela tiden, jag var också rädd! Irak mådde inte bra på den tiden.

När Basem kom till Sverige var han inte intresserad av att fortsätta en militär bana här. Han upplevde det nya hemlandet som lugnt och skönt, och det tycker han fortfarande. Han gick en utbildning för att börja lära sig det svenska språket när han kom.

– Men jag har lärt mig mycket genom att prata med kunder på restaurangerna där jag har arbetat. 

undefined
Basem pendlar mellan Linköping och Grebo och vill gärna vara kvar på pizzerian tills han går i pension.

Han stortrivs i Linköping där han bor med familjen som han är mycket stolt över.

– Barnen är födda i Sverige, en av mina söner är socionom och en är byggarbetare. Min dotter är psykolog och min fru arbetar som förskolelärare. 

Familjen är absolut det viktigaste i Basems liv. Han understryker vikten av att följa traditionen från Irak där hela familjen sitter ner vid matbordet och umgås. 

– Jag tror att det skiljer sig lite mot i svenska familjer, för oss är det viktigt att alla är med och umgås när vi äter.

Att Basem arbetar med mat hela dagarna på jobbet hindrar honom inte från att hjälpa till med matlagningen hemma. 

Vad blir det för maträtter då?

– Irakisk mat med ris, bulgur och dolma. Sådan mat som inte svenskarna lagar så ofta. 

På pizzerian i Grebo serverar Basem både pizza, kebab, sallad och hamburgare. Men då och då kan menyn ändras lite.

– Det är ingen idé att ha en pizza på menyn som ingen beställer, då är det bättre att testa någon ny pizza. 

Vilken är den mest populära pizzan hos er?

– Vesuvio är det många som beställer, det är ju en pizza som alla pizzerior måste ha på menyn. 

Hans egen favoritpizza innehåller lök, paprika, skinka, fläskfilé och beasås.

Att pendla mellan Linköping och Grebo ser han inte som något problem och han räknar med att bli kvar på pizzerian tills han går i pension.                                                                                                                                                                                                         

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!