Attacken mot Bilddagboken drabbade polis

Linköpingsbaserade Bilddagboken.se tvingas byta ut över 650 000 medlemmars lösenord efter att ha attackerats av hackare.

14 januari 2008 00:00

Fotosajten Bilddagboken.se stängdes under fredagen sedan hackare lagt ut listor med krypterade lösenord på sajten Flashback.

- Jag vet inte extakt hur många det handlar om men jag har sett listor med 46 000 krypterade lösenord och cirka 3 000 med hackade lösenord, kommenterar Marcus Gners, marknadsansvarig på Bilddagboken.se.

Flicka utpekad

I de fall där lösenorden hackats och där kontoinnehavarna använt sig av samma lösenord på andra ställen på internet har hackarna fått tillträde även till dessa. Många med kapade mejlkonton har fått sina personliga uppgifter och privata tankar utlagda på nätet.

- En stackars flicka blev utpekad som prostituerad och fick massor av obehagliga samtal sedan något kapat hennes mejlkonto och skickat falska mejl, berättar Robert Kalmendal, enhetschef för Motalapolisens kriminalavdelning.

Skedde i maj

Det är han som leder förundersökningen om dataintrånget, som ska ha skett redan i maj förra året då någon tog sig in i en kopia av Bilddagbokens databas.

Bland dem som drabbats av hackarnas attack är en östgötsk polisman som haft samma lösenord till Bilddagboken som till sin webbmejl.

- Hans dator har tagits om hand och ska djupanalyseras. Han är inte misstänkt för något brott men är djupt olycklig över det här - precis som så många andra som har drabbats, kommenterar Robert Kalmendal.

Enligt uppgift ska intrånget i polismannens dator bland annat ha medfört att namn, personuppgifter och bilder på misstänkta våldtäktsmän spritts på nätet.

De uppgifterna kan inte Robert Kalmendal bekräfta.

- Vi vet att datorn varit utsatt för intrång men inte vilka uppgifter som funnits där, säger Kalmendal.

Inte för pengar

Under helgen har Kalmendal och hans kolleger begärt in information från andra sidan Atlanten.

- Det finns spår som tyder på att det är servrar i USA som är inblandade i attacken, säger Kalmendal, som har svårt att hitta något hållbart motiv för brottet.

- Det är inte gjort för ekonomisk vinning utan bara för att förstöra och vända ut och in på minst 3 000 människors liv.

Även om skadorna på själva Bilddagboken.se verkar vara relativt begränsade beskriver Marcus Gners attacken som "den värsta kris företaget varit med om".

- Oerhört allvarligt - ett hårt slag mot det förtroendekapital vi byggt upp gentemot våra medlemmar, säger Marcus Gners.

"Ett hårt slag"

Bilddagboken.se grundades 2004 av linköpingsstudenterna Joakim Grönvall och Sebastian Björkelid som fortfarande äger 60 procent av aktierna i företaget. Övriga 40 procent köptes i fjol upp av Lunar Group, som driver ungdomssajten Lunarstorm.

Bilddagboken har över 652 000 medlemmar, består av över 139 miljoner bilder och har runt en miljon besökare i veckan.

Under helgen har företaget bombarderats av mejl och telefonsamtal från oroliga medlemmar.

Vad gör ni nu?

- Vi byter ut samtliga medlemmars lösenord. Det är en ganska jobbig process som kommer att ge oss arbete ett bra tag framöver.

Varför lades listorna på lösenord ut nu om intrånget gjordes i maj förra året?

- Jag har ingen som helst aning om vilka motiv de har haft. Jag vet inte hur de tänker.

Har ni brustit när det gäller säkerheten?

- Uppenbarligen, eftersom det här har hänt. Men under senhösten har vi haft en stor säkerhetsuppdatering och kommer givetvis att utreda vidare vad som behöver göras, säger Marcus Gners.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!