Medeltidens män hade det roligare

De 70 eleverna på Askeby skola förflyttade sig för en dag 655 år tillbaka i tiden. Trots rykten om diger- dödens förestående ankomst trivdes de flesta. Men tjejerna hade nog helst sluppit nunneklostret.

Soppan var väl okej, men Frida Karlsson och Frida Andersson i femman på Askeby skola tyckte inte att livet som medeltida nunna var så kul. Hellre hade de lärt sig att fäktas och gjuta tenn som killarna.

Soppan var väl okej, men Frida Karlsson och Frida Andersson i femman på Askeby skola tyckte inte att livet som medeltida nunna var så kul. Hellre hade de lärt sig att fäktas och gjuta tenn som killarna.

Foto:

ASKEBY2002-05-10 06:32

Rollspel är förstås alltid kul. Och killarna på Askeby skola trivdes verkligen i sina roller under medeltidsdagen. Andreas Wedell, klass 5, var nöjd.

-- Jag har lärt mig att fäktas och gjuta tenn. Det är roligt att lära sig på det här viset.

De tidsanpassade kläderna hade farmor sytt -- för hand förstås.

Handarbetande nunnor

Oscar Samuelsson och Jimmy Amberin i fjärde klass höll med, liksom övriga killar.

En viss avundsjuka kunde noteras bland tjejerna som förpassades till nunneklostret hårda liv. Handarbete i all ära -- men det finns roligare saker för en elvaåring.

-- Killarna har fått lära sig att slåss, gjuta tenn och skjuta med båge. Det skulle vi också vilja göra, säger Frida Karlsson och Frida Andersson i klass fem.

Johan Fällström, en av projektledarna förklarade dock att det fanns en pedagogisk poäng i just att de manliga sysslorna var reserverade för pojkarna.

-- De får se att det var skillnad på folk och folk. Sedan kan man efteråt diskutera varför det var så.

Viktigt med förarbete

Johan Fällström är en av de tre projektledarna i det av Skolverket och kommunen sponsrade projektet som ska sprida historisk kunskap från förskole- till gymnasienivå.

-- Den här upplevelsedagen är bara en liten del av pedagogiken. Det viktiga är förarbetet där lärarlagen och eleverna arbetar ämnesöverskridande kring en särskild historisk tid, som medeltiden i det här fallet.

Askeby skola hade förberett sig i någon vecka, där mellanstadie-eleverna bland annat fått söka efter kunskap om medeltiden i böcker och på Internet.

Projektet pågår fram till och med 2003. Många skolor har redan anmält intresse, men Johan Fällström på Estetiska institutionen vid Linköpings universitet, Anna Carlqvist på Pedagogiskt centrum och Olle Hörfors på Länsmuseet ser gärna att fler hör av sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om