Askeby kyrka byggdes tillsammans med ett nunnekloster under andra hälften av 1100-talet. Det finns forskare som tror att byggherren var den svenske kungen Sverker den äldre – det vill säga samme Sverker vars namn nämns i anknytning till grundandet av Sveriges äldsta cistercienserkloster i Alvastra vid foten av Omberg.
2015 gjordes en georadar-undersökning intill västra gaveln på kyrkan i Askeby.
– Där upptäcktes radarstrukturer som kan härröra från en kungsgård, säger Christer Andersson, ordförande i den nystartade ideella föreningen Askeby kyrkas västgavel. I gruppen ingår flera östgötar och ett par kyrkohistoriker.
Själv är Andersson bosatt på Orust och har tidigare varit projektledare för undersökningarna av Ås kloster i Halland.
Nu undersöker föreningen möjligheterna att få ihop medel till en grävning av ett provschakt till sommaren och söker stöd hos stiftelser och företag.
50 000 kronor hoppas man få in för att under en dag låta två arkeologer gräva ett provschakt och sedan lämna en rapport om utfallet. Faller det väl ut väntar en utgrävning av hela ytan – om föreningen får som den vill.
– Det vi hoppas ska avslöja sig i marken är kung Sverkers kungsgård – sammanbyggd med Askeby kyrka, kommenterar Andersson.
Till stöd för denna teori anförs både georadar-undersökningen och det faktum att porten på kyrkans västgavel saknar anslag (dörrkarm). I föreningen ingår docent Ann Catherine Bonnier. I föreningens anhållan om bidrag skriver hon:
"Så ser aldrig en medeltida portal ut... Det är därför som man har misstänkt att porten lett direkt till ett rum i en annan tidigmedeltida byggnad,"
Det Christer Andersson hoppas på är en rikssensation i klass med "Kata gård" i västgötska Varnhem där man upptäckt lämningar efter en storgård och en kristen kyrka från 900-talet.
Ulf Hjertman är kyrkoherde i Åkerbo församling där Askeby ingår. Han har inte hört talas om utgrävningsplanerna.
– Nej, det var en nyhet. När länsstyrelsen sagt sitt får vi i kyrkorådet ta ställning i frågan om vi vill att det ska grävas. Men det är verkligen en unik kyrka och en unik plats och vi är positiva till all kunskap vi kan få om Askebys betydelse i historien.
Enligt Christer Andersson inväntar föreningen nu bara ett nödvändigt organisationsnummer.
– Så fort vi fått det kommer grävningstillstånd att sökas hos länsstyrelsen och kyrkoherden i Askeby.