Edvin Johansson är 21-åringen som brinner för svensk landsbygd och som har sjösatt ett landsomfattande projekt med obemannade matbutiker. Visionen är minst 200 stycken som ska drivas av franchisetagare, företrädesvis på landet där det i dag saknas affär.
– Med den här i Askeby står tre klara, 15 är snart redo och väldigt många fler ligger i startgroparna, säger Edvin som just nu finslipar Askebyaffären. Intresset från kommuner och landsbygdsutvecklare är stort.
Redan före öppningen har dock frågan om en affär eller ej i Askeby blivit infekterad.
Kommunen beviljade Edvin ett bygglov i tio år på en oanvänd asfaltsplätt, en tidigare återvinningscentral som överklagades och därefter flyttades.
Bygglovet överklagades, bland annat med motiveringen att det strider mot FN:s barnkonvention eftersom en intilliggande pulkabacke blir förstörd. Nu har länsstyrelsen upphävt bygglovet.
– Så dumt, menar de Askebybor vi träffar vid butiken. "Pulkabacken" är livsfarlig med alla sina stubbar, stenar och träd. Men vill någon åka där går det lika bra nu som förr.
"Ge oss en affär!" säger de 50-talet Askebybor som vi varit i kontakt med, bland annat via Askebys egen informationssida på Facebook där engagemanget för en butik är mycket stort.
– 99,9 procent vill ha affären. Det är inte klokt att alla vi inte får säga vår mening i den segdragna process som nu inletts, säger Mikael Stridh, och får medhåll av Ingvar Karlsson, Kjell Svensson, Märtha Jonsson och Marita Lindquist.
Deras argument är många: Det är över en mil till närmsta mataffär. Orten skulle leva upp. Den som tar bussen till en större affär måste först in till Linköping och byta buss där. Många äldre behöver en affär när de inte längre kan köra bil. Det är klimatsmart! Butiken skulle bli en efterlängtad samlingspunkt. Behändigt med lokal paketutlämning.
– Det är så kul att någon vill satsa på landsbygden när det ”offentliga” drar ned på bussar och stöd till föreningsliv, säger Samuel Adolfsson.
Varför har ni upphävt bygglovet?
– Vi gör en självständig prövning av hur en ansökt åtgärd överensstämmer med plan- och bygglagen, säger länsjurist Daniel Göransson på länsstyrelsen.
Vad är huvudproblemet här?
– Åtgärden är planstridig. Det här är parkmark och på sådan får man generellt sett inte uppföra en butik. Då krävs att särskilda regler uppfylls.
Som vad?
– Kommunens bygglov är tillfälligt i tio år. Av praxis framgår att det för att få tillfälligt bygglov inte är tillräckligt att en byggnad är lätt demonterbar eller att ansökan endast avser en begränsad period, om det samtidigt framgår att behovet av byggnaden är av långsiktig karaktär.
– Enligt länsstyrelsen har det i ärendet inte framkommit något som tyder på att det skulle ha uppstått ett tillfälligt behov eller en tillfällig efterfrågan av en livsmedelsaffär i området som kan förväntas upphöra.
Vad krävs för att butiken ska få finnas?
– Att kommunen till exempel gör en detaljplaneändring.
Muharrem Demirok, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, känner inte till att länsstyrselens upphävt kommunens bygglov.
– Edvin Johanssons koncept är framtiden. Han kommer att revolutionera handeln utanför tätorterna. Krävs det en ny detaljplan så får vi titta på det. Men först kan det bli en rättsprocess för att testa detta i högre instans.
Utbudet i Askeby blir ett 1000-tal produkter där lokala varor används så långt det är möjligt.
Franchisetagare till butiken är Emma Falk, själv från trakten och med ett förflutet i servicebranschen.
– Jag vill ordna en hörna med inredningsprylar och färska blommor. Jag hoppas även på paketutlämning. Jag ska sätta upp en tipslåda och lyssna noga på kundernas önskemål. Det här ska bli jättekul!
Länge var lanthandlarna landsbygdens hjärta och en viktig social knutpunkt. När de lades ned mötte snart skola, dagmammor och busstrafiken samma öde. Edvins mission är att han med sina butiker ska vända den negativa utvecklingen och avfolkningen.
Askeby är en sådan butikslös ort. Lanthandeln lades ner 2009. Bussturerna tunnar ur. Här bor runt 500, i angränsande Örtomta 200 och i Bankekind 500.
– Om vi räknar in områdena runt omkring handlar det om 1500 människor som skulle kunna få glädje av den här butiken, säger Edvin, som trots överklagandet slår upp sin butik 4 april.
Han ska nu driva ärendet vidare i domstol eftersom han anser att länsstyrelsen beslut är felaktigt.