Fynd gjorda på brandplatsen

Polisens tekniker gjorde på tisdagen vissa fynd i resterna efter den nedbrunna villan i Askeby.

Polisens tekniker tog på tisdagen hjälp av en grävmaskin för att kunna undersöka brandresterna i Askeby.

Polisens tekniker tog på tisdagen hjälp av en grävmaskin för att kunna undersöka brandresterna i Askeby.

Foto:

Askeby 2012-02-07 19:52

Det var på fredagskvällen som villan i Askeby brann ner till grunden efter en våldsam brand. En kvinna saknas efter branden och på tisdagen genomförde polisens tekniker en undersökning på platsen.

- Arbetet går framåt även om det är lite bökigt, säger Christer Branthammer, chef för den tekniska roteln.

Han ville på tisdagen inte säga om polisen funnit några kvarlevor av den saknade kvinnan. Kriminalteknikerna letade också efter brandorsaken.

- Vi har gjort vissa fynd, säger Branthammer.

Kriminalinspektör Henry Jansén säger att undersökningen kommer att fortsätta.

- Vi måste försöka klarlägga brandorsaken.

Eldar för hårt

Under de senaste dagarna har det brunnit på flera platser i länet. I flera av fallen är än så längre brandorsaken okänd. Det är dock ett känt faktum att antalet bränder som är relaterade till eldstäder ökar under vinterhalvåret.

Enligt Svenska brandskyddsföreningen beror det på att många eldar för hårt i kylan. En annan förklaring till bränder kan vara att aska och kolrester inte tas om hand på rätt sätt.

- Man ska njuta av sin eldstad men det är viktigt att man gör det med förstånd. Det är lätt att man lägger på för mycket ved och helt enkelt eldar för hårt, säger Björn Björkman på Brandskyddsföreningen i ett uttalande.

Strålningsvärmen

Enligt expertisen ska en eldstad inte eldas med mer än två till tre kilo ved per timme. Vid för hård eldning finns en risk att strålningsvärmen antänder väggar och tak ovanför eldstaden. Temperaturen i skorstenen är vid normal eldning högst 350 grader, men vid för hård eldning kan den överstiga 600 grader, enligt Brandskyddsföreningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om