Åtta riksdagsledamöter från Jönköpings och Östergötlands län möttes i lanthandeln i Asby tillsammans med kommunpolitiker och tjänstemän för att ta del av och diskutera lanthandlarnas situation.
– Konsument, grossist, och politiker på kommun- och riksnivå, alla måste dra sitt strå till stacken för att lanthandlarna ska överleva, påtalade Karin Linkhorst, landsbygdsstrateg i Linköping kommun.
Linköping tillsammans med Ydre kommun genom näringshandläggaren Malin Gumaelius arrangerade måndagens träff i Asby lanthandel.
– Vårt syfte med dagen är att lyfta de tuffa villkor lanthandeln har att brottas med, så att man på riksnivå också ska kunna jobba mot en förbättring, säger Malin Gumaelius.
Ingvar Holm var på plats för att ge sin bild av läget, som ordförande för den ekonomiska föreningen som driver Brokinds affär.
– Invånarna vill att det ska finnas en butik, men samtidigt förlitar man sig på att andra ska vara mer lojala. Varje hushåll i Brokind behöver handla för 100 kronor mer i veckan mot vad de gör i dag, säger Ingvar Holm.
Till sin fördel har Brokinds affär närheten och möjligheten till olika typer av service. Samtidigt konkurrerar de med Linköpings större matvarukedjor som erbjuder ett större utbud, och framförallt – lägre priser.
– En matkasse som hos oss kostar 1000 kronor är, med exakt samma innehåll, 300 kronor billigare på Willys, berättar Ingvar Holm och fortsätter:
– Redan när vi köper våra varor från grossisten är de dyrare än i Willys butiker.
Han vill sätta press på grossisterna och menar att prisgapet måste halveras för att affären ska konkurrera med de stora matvarukedjorna. För att det ska gå behöver grossisternas priser sänkas med 15 procent.
Kommunstyrelsens ordförande i Ydre, Sven-Inge Karlsson, framhåller vikten av en levande lanthandel i Asby.
– Vi vet att det är ofta är runt butiken som människor samlas. Det är en viktig social knutpunkt.
På den punkten håller Malin Gumaelius och Karin Linkhorst med, och tillägger.
– Lanthandeln behövs på många sätt, den har också ofta många serviceområden. Men det finns snäva regler från statligt håll som försvårar för exempelvis Ingvar Holms butik att bli ombud för Systembolaget.
– Vi vill visa på den komplexiteten som finns. Det behöver bli enklare att driva en lanthandel, säger Karin Linkhorst.