"Ytterst handlar det om demokrati"

Digitala lösningar kan ge äldre politiker möjlighet att delta i möten

Det finns olika digitala lösningar för att delta på möten på distans.

Det finns olika digitala lösningar för att delta på möten på distans.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2020-06-11 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Coronapandemin har intvingat de årsrika medborgarna i fysisk karantän, med ensamhet och en krossad vardag som följd. Många av oss som gått i pension har ofta en aktiv fritid där vi tillför mycket samhällsvärde när vi engagerar oss i föreningsliv, fortsatt arbete eller ideella aktiviteter. En vardag som nu slagits i spillror för oss endast på grund av ett virus som slår extra hårt mot de som fyllt år tillräckligt många gånger. Det skapar mycket individuellt lidande och dränerar samhället på ofantliga resurser. Så har också skett inom den politiska sfären där många årsrika personer med anledning av pandemin förhindrats deltagande på möten. Något som orsakar ett stort demokratiskt underskott.

Ur det ljuset är Region Östergötlands senaste beslut mycket positivt. Det högsta beslutande organet med förtroendevalda politiker i Östergötland, Regionfullmäktige, kommer möjliggöra deltagande för såväl årsrik som riskgrupp genom digital anslutning. Man ordnar helt enkelt en teknisk plattform så de ledamöter som behöver kan vara med på internetlänk hemifrån. På så sätt kommer Regionfullmäktige inte berövas värdefull kompetens och demokratisk jämlikhet. De årsrika ledamöterna kommer ges likvärdig möjlighet till att utöva sitt politiska och demokratiska inflytande. Allt annat vore otänkbart.

Det är viktigt att hela samhället i den mån det bara går strävar efter att möjliggöra för årsrika medborgare och riskgrupper att kunna vara närvarande, engagerade och involverade i de aktiviteter som pågår. Idag är det 2020-tal och de tekniska möjligheterna finns. Det kan aldrig vara försvarbart att exkludera en stor och viktig samhällsgrupp som äldre och pensionärer. De mänskliga och samhälleliga kostnaderna av det skulle bli dyrköpta. Någon kanske invänder att det är dyrt att ordna en teknisk plattform för att möjliggöra att vi äldre ska kunna få vara med. Betänk i så fall kostnaderna i andra änden. Jag uppmanar alla fullmäktigeförsamlingar och övriga aktiviteter, där det är möjligt, att anordna kompletterande digitalt deltagande. Särskilt inom politiken är detta extra viktigt då det annars skapas en demokratisk snedfördelning som gör att politiska beslut inte längre är representativa. 

Sätt ribban högt redan från början och gör så inga grupper exkluderas. Ingen vet hur länge pandemin isolerar riskgrupperna. Årsrika är en ovärderlig tillgång i samhällslivet, både innan, under och efter pandemin. Visa det både genom ord och konkret handling. Ytterst handlar det om demokrati.