Vi vill stärka den högspecialiserade vården

För att US och den högspecialiserade vården i länet ska utvecklas ännu mer och klättra till det absoluta toppskiktet, behöver ge verksamheten rätt förutsättningar.

I vår budget framgår det tydligt att Region Östergötland ska verka för att en allt större andel av hälso- och sjukvårdens kliniskt verksamma enheter uppnår universitetssjukvårdsstatus, skriver gruppledarna i Koalition för Östergötland.

I vår budget framgår det tydligt att Region Östergötland ska verka för att en allt större andel av hälso- och sjukvårdens kliniskt verksamma enheter uppnår universitetssjukvårdsstatus, skriver gruppledarna i Koalition för Östergötland.

Foto: Julia Djerf

Debatt2021-04-01 09:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på "US måste tillbaka till den absoluta topprankningen" (15/3).

Moderaterna och Kristdemokraterna vill se ett antal åtgärder för att stärka sjukvårdens kvalitet och den högspecialiserade vården i Östergötland. 

Samtidigt kan vi konstatera att mycket av oppositionens förslag, ligger i linje med Koalition för Östergötlands ambitioner och förslag inom området. 

Universitetssjukhuset i Linköping placerar sig på en fjärdeplats i Sverige och på plats 101–200 i världen i tidskriften Newsweeks årliga rankning över världens bästa sjukhus. 

Det är ett kvitto på att sjukhusets verksamhet är i toppklass, som möjliggörs av vårdpersonalens kompetens och förtjänstfulla insatser. För att US och den högspecialiserade vården i länet ska utvecklas ännu mer och klättra till det absoluta toppskiktet, behöver vi också ge verksamheten rätt förutsättningar. 

I vår budget framgår det tydligt att Region Östergötland ska verka för att en allt större andel av hälso- och sjukvårdens kliniskt verksamma enheter uppnår universitetssjukvårdsstatus. 

Vi har som målsättning att regionens universitetssjukvårdsenheter (USV) ska bedömas positivt i de återkommande nationella utvärderingarna av universitetssjukvården. Vi vill också att andelen USV-enheter i regionen ska öka. 

På längre sikt har vi som målsättning att universitetssjukvård ska bedrivas i alla länsdelar i Östergötland. Koalitionen har, utifrån vad verksamheterna önskat, drivit igenom beslut rörande ansökningar om tillstånd att bedriva högspecialiserad vård. 

För att möjliggöra våra ambitioner förstärker vi den högspecialiserade vården med 150 miljoner kronor. En del innefattar en förstärkning av Sinnescentrum och Centrum för kirurgi, ortopedi och cancervård, där en stor del av den högspecialiserade vården bedrivs. 

Sammanfattningsvis genomför koalitionen flera förslag för att stärka och utveckla den högspecialiserade vården, så att den också fortsättningsvis står sig stark och präglas av hög kvalitet. Koalitionen har också för avsikt att regionen ska söka fler tillstånd för att bedriva nationell högspecialiserad vård.