Vi vill se våra orter växa på ett ansvarsfullt sätt

Att utveckla en ort för framtiden kräver många avvägningar. Mjölby kommun är en attraktiv kommun och vi är glada att många människor väljer att flytta till oss.

Fem Mjölbypolitiker bemöter kritiken mot den fördjupade översiktsplanen för Mantorp.

Fem Mjölbypolitiker bemöter kritiken mot den fördjupade översiktsplanen för Mantorp.

Foto: Victor Bomgren

Insändare2021-05-17 13:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till "Världens bästa åkermark bebyggs och asfalteras" (5/5).

Boxholmspolitikern Stefan Andersson (M) tar upp en faktor, jordbruksmark, som bör beaktas när en ort ska kunna växa. 

Vi kan fylla på med människors möjlighet till rekreation, närheten till kommunikationer och kollektivtrafik, socioekonomiska faktorer, möjligheten till olika boendeformer och närheten till kommunal service. Listan kan göras lång. 

Allt detta vänder och vrider vi nu på i den fördjupade översiktsplanen för Mantorp så att våra medborgare och kommande medborgare får en så bra plats som möjligt att bo på. 

Därför blir det både en felaktig och helt missvisande bild när Stefan Andersson gör frågan om översiktsplan till att endast gälla jordbruksmark. Det är en av de faktorer som ligger högt upp på vår dagordning tillsammans med andra övervägningar. 

I det slutgiltiga förslaget är andelen åkermark som eventuellt kommer att tas i anspråk väsentligt lägre än i det ursprungliga förslaget. Förtätning av annan slags mark och en högre exploateringsgrad har bidragit till detta och är en viljeinriktning från Mjölby kommuns politiker. 

Vi vill kunna se våra orter växa på ett ansvarsfullt sätt även när det gäller jordbruksmark. Därför är vi glada att länsstyrelsen i sitt svar skriver att man tycker vi har gjort en bra avvägning i frågan, och att medlemmar inom LRF har tagit upp planen som ett gott exempel.

Vi värnar om vår kommun och kommer att fortsätta att utveckla den i den positiva anda som nu råder.