Vi kan inte återgå till samma resebeteende

Nutidsmänniskan i västvärlden har skaffat sig levnadsstandard som vida överstiger jordens förmåga.

Flygresorna har minska rejält under coronapandemin.

Flygresorna har minska rejält under coronapandemin.

Foto: Christine Olsson/TT

Insändare2021-02-18 15:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Resebeteendet är radikalt ändrat på grund av pandemin. En inställd flygresa till Kanarieöarna betyder att atmosfären slipper 2,43 ton i koldioxidutsläpp. 

Flygtrafiken är det värsta transportmedlet när det gäller koldioxidutsläpp. Man behöver inte vara atmosfärforskare för att förstå vad det innebär för miljön. 

Covidpandemin har ställt allt på sin spets. Jag är glatt överraskad över hur årets vinter har utvecklats. Mycket snö och kallgrader i hela landet. Det verkar troligt att det finns ett samband med rejäl vinter och radikalt mindre flygande och resande. Atmosfären är känslig och verkar friskna till av mindre koldioxidutsläpp. 

Under årmiljonerna som människosläktet funnits på jorden har det krävts anpassning till naturen. Nutidsmänniskan i västvärlden har skaffat sig levnadsstandard som vida överstiger jordens förmåga att assimilera människans miljöpåverkan. 

Under flera decennier har forskarna varnat människosläktet för att vi på sikt förstör miljön. Och att det inte går att återgå till samma resebeteende som före pandemin. Det vore förödande för miljön och allt levande på jorden. 

Världens flyg- och bilindustrier måste investera sina vinster i miljövänliga motorer och ersätta fossila bränslen med grön energi. 

Det åligger också världens demokratiska regeringar att ställa högre krav på tillverkningsindustrin. Koleldade kraftverk som finns i Centraleuropa är ett hån mot miljön.