Det råder oro och mycket stor osäkerhet bland länets företag. Det vittnar Christian Berger om. Coronaviruset drabbar alla branscher, säger han.
– Men just nu är det service- och tjänstesektorn som skakar i grundvalarna. Och där är det främst hotell- och persontransportbranschen som har ett inkomstbortfall på mellan 80–100 procent, säger han.
Enligt Christian Berger har i stort sett alla företag han varit i kontakt med i Östergötland vidtagit åtgärder för att möta effekterna av coronaviruset. Det kan handla om neddragningar eller att man förbereder sig för att det kan bli värre.
– En del kan jobba hemifrån. Men det är inte så på alla arbetsplatser. I servicebranschen eller i industrin måste man vara på plats för att utföra arbetet. Det är mycket osäkerhet nu och förutsättningarna ändrar sig nästan timme för timme. Vi antog ett program om hur vi ska jobba med frågorna kring coronaviruset i mitten av förra veckan. Det programmet är redan gammalt, för att allt händer så snabbt, säger han.
Christian Berger berättar att han, tillsammans med handelskammare från hela landet, var i kontakt med regeringen förra veckan för att lyfta fram frågor om hur företagen påverkas av krisläget.
– Vi är övertygade om att det här kommer att påverka ekonomi och efterfrågan. Och om det blir långvarigt vet ingen vad som kommer att hända. Exempelvis har riksbankschefen varnat för svenskarnas höga belåningsgrad. Vad som kommer hända för hushållen är väldigt osäkert, säger han.
På måndagen lanserade regeringen med stödpartierna ett stödpaket som om det nyttjas till fullo omfattar över 300 miljarder kronor. Bland åtgärderna finns att staten tillfälligt tar över kostnaderna för sjukskrivningar. Delar av lönekostnaderna vid korttidspermitteringar tas också över av staten.
Hur har företagen tagit emot regeringens åtgärdspaket?
– Det kom ju nya besked här på måndagsförmiddagen. Men ser man börsens reaktion som en indikation finns det mer att göra. Det har ju varit kraftigt nedåt ett tag nu.
Vad efterlyser företagen?
– Jag skulle säga att man vill att det ska vara tydligt vad som gäller. Sedan finns det alltid risk att åtgärder inte räcker till. Regeringen har hittills koncentrerat sig på att möta den kortsiktiga krisen. Nästa steg borde bli att tala om mer långsiktiga åtgärder, säger Christian Berger.