Varför måste maten vara ekologisk?

Rebecka Hovenberg skriver bland annat att Miljöpartiet alltid kommer att stå upp för "att maten vi serverar i den kommunala verksamheten i största möjliga mån är lokalproducerad och ekologisk”.

Den ekologiska odlingen ger lägre avkastning än den konventionella odlingen, skriver signaturen "Miljöintresserad".

Den ekologiska odlingen ger lägre avkastning än den konventionella odlingen, skriver signaturen "Miljöintresserad".

Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare2021-05-29 13:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på ”Vi kommer alltid att stå upp för värdefull åkermark” (24/5)

Jag instämmer i att maten ska vara närproducerad, men jag håller inte med om att den ska vara ekologisk. 

I dag används, enligt Jordbruksverket, cirka 20 procent av åkermarken för ekologisk odling. Den ekologiska odlingen ger lägre avkastning än den konventionella odlingen (se till exempel Sveriges Officiella Statistik).

Det är ett känt faktum att ekologiskt odlade livsmedel är dyrare än oekologiskt odlade. I en studie anges att det inte finns några entydiga vetenskapliga bevis för att ekologisk mat är hälsosammare än oekologisk och att den ekologiska odlingen ger större negativ klimatpåverkan per kg producerat livsmedel än den oekologiska odlingen. (Rapport från ICROFS).

En annan studie, där forskaren Stefan Wirsenius från Chalmers deltog i, visade att ekologiskt odlade gröna ärtor gav 50 procent och ekologiskt odlat vete gav 70 procent större negativ klimatpåverkan jämfört med oekologisk odling, per kg odlat livsmedel. 

Wirsenius menar att om de politiska målen om ökad ekologisk odling infrias, så kommer klimatpåverkan från svensk matproduktion att öka kraftigt.

Varför vill Rebecka Hovenberg (MP) att maten som serveras i den kommunala verksamheten” i största möjliga mån” ska vara ekologisk?