Varför inte bygga ett naturum vid Roxen?

Det finns behov ett aktivitetscentrum vid Roxen som tilltalar alla människor som vill komma ut i naturen.

Naturum vid Tåkern. Insändarskribenten vill se ett liknade aktivitetscentrum vid Roxen.

Naturum vid Tåkern. Insändarskribenten vill se ett liknade aktivitetscentrum vid Roxen.

Foto: Jeppe Gustafsson/arkiv

Insändare2021-03-04 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I sportlovsveckan var vi ute med barnen vid Tåkern och besökte det fina Naturum. Det var så roligt att se så många vuxna och barn vara i farten. 

Vi kunde titta på fåglar, se utställningar, gå på lekstigen och grilla korv. När vi åkte hem pratade vi om vilken trevlig dag vi hade. 

Varför har vi inte ett naturum vid Roxen? Prata om biologisk mångfald och en rik kulturhistoria. Där finns de EU-skyddade strandängarna vid Svartåmynningens och Kungsbro naturreservat och det nyligen bildade Malforsravinens naturreservat.

Hela området hyser flera utrotningshotade arter, inklusive vår ansvarsskyddade art rödspoven. Kungsfiskare, havsörnar, olika hägrar och kärrhökar syns ofta från något av fågeltornen. 

Strandängarna och vattendragen är också viktiga för fisklek, gädda, abborre, nors, mört och löjor men också för utter, bäver och unika växter. 

Lokala företag och föreningar kan bidra med sina kunskaper och ges plats för information, utställningar, erbjuda aktiviteter, ge tips på vandrings- och cykelleder, fågelskådning, sportfiske och båttrafik.

Om naturum knyts ihop med vandrings- och cykelleder mellan Bergsbaden, slussarna och kanalen, Svartån och Motala ström så får vi ett mycket stort och attraktivt område för turism. 

En cykelväg mellan Berg och Sandvik blir pricken över i, speciellt om den planerade avloppsledningen tvärs över Roxens botten grävs ner under cykelbanan. Vad väntar vi på? Linköpings kommun norr om E4 behöver också leva.