Var är papporna i reportaget om Skäggetorp?

Läser lördagens Corren och reportaget från Skäggetorp. Mycket informativt och intressant.

Världens mammor är värda att lyssna på, skriver insändarskribenten.

Världens mammor är värda att lyssna på, skriver insändarskribenten.

Foto: Annica Hesser

Insändare2021-02-19 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Angående "Mammornas stora rädsla inför barnens framtid" (13/2).

Min reflektion är att sanningen kommer ifatt mer och mer och belyser de samhällsproblem som uppstått med hög nivå på immigration och låg nivå på integration. 

Problemet är inte unikt i problemområden utan sprider sig som en pandemi i hela samhället. Många bra insikter kommer också från medlemmarna i Världens mammor flera från Somalia. 

Unga pojkar som inte vill eller törs gå ut, tjejer som måste stanna hemma. Världens mammor har också förslag på lösningar, något jag tycker värt att lyssna på. Stoppa inflyttning av flera med samma bakgrund det hämmar färdigheter i svenska språket och skolresultaten. 

Det är alltid till sist godkända betyg som gäller, inte att det går bra nu som många hört vid utvecklingssamtalen. Bra att de själva prioriterat utbildning och flyttat barnen till bland annat Ljungsbro och Engelska skolan.

Vad jag saknar är dock en analys av reportrarna var männen är. Det finns säkert exempel på flera som är en aktiv part i uppfostran av sina barn. Men en del ser jag fika när jag storhandlar och aldrig har jag sett några barn som är med. 

Jag vet också att en del av männen inte finns i staden överhuvudtaget. De bor och jobbar i andra länder. Bra nettoinkomster och roligare efter jobbet, vad vet jag. Familjen får det svenska trygghetssystemet ta hand om. 

Torbjörn Nibelius, kristdemokrat från Ljungsbro

Svar

Hej Torbjörn.

Du har rätt, papporna saknas. Och vi har frågat mammorna var papporna är. Många av världens mammor är ensamstående. De som inte är ensamstående tar det största ansvaret för hemmet och familjen medan männen jobbar. Det är tradition i de länder varifrån de familjerna kommer. I den traditionen ingår också att hela samhället och alla vuxna hjälps åt när det gäller barnuppfostran. 

Oavsett vad vi skriver om är det oftast män som uttalar sig. Här har vi pratat med kvinnorna/mammorna för att höra dem. För att det är de som vet vilka problem barnen möter i skolan och ute. 

Visst, i vår artikel kunde vi också ha försökt utreda varför deras män inte deltar tillräckligt mycket i arbetet i hemmet och i barnuppfostran. Men, en artikeln kan aldrig reda ut allting. Jämställdhet och männens insatser i familjen ingår också i integration och kan vara ett tema för en annan artikel. 

Zenaida Hadzimahovic

Jenny Eriksen