Vanskötsel, kunskapsförakt och flum straffar sig

I sin insändare undrar Rolf Holmqvist: ”Hur kan detta land med välutbildade människor rösta fram en högerkoalition som lutar sig mot högerpopulister?"

Sämre skolan, vård och omsorg. Det är inte konstigt om väljarna ser sig om efter alternativ, menar insändarskribenten.

Sämre skolan, vård och omsorg. Det är inte konstigt om väljarna ser sig om efter alternativ, menar insändarskribenten.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Insändare2021-06-05 08:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till "Kan det som hände i USA ske även i Sverige?" (31/5).

Och fortsätter vidare: "Hur kan frågor som klimatförändringar, fattiga människors önskan om ett bättre liv, kriminalitet behandlas som ideologiska och inte vetenskapliga frågor?”

Även om nämnda högerkoalition i Sverige ännu inte röstats fram, besvarar Holmqvists därpå följande frågor sig själva. ”Den låga kvaliteten i de svenska skolorna? … Förakt för vetenskap? Kanske brist på bildning?”

Om makthavarna låtit samhället utvecklas mot sämre skolresultat (efter decennier av pedagogiskt flum, curlingtänkande och kunskapsförakt, där lärarkåren fråntagits allt mer av sin tidigare självklara auktoritet), sämre vård och omsorg (trots ivrigt hävdande av motsatsen) och en galopperande kriminalitet, är det inte konstigt, ifall väljarna ser sig om efter alternativ. 

Lägg till diverse stolligheter: 

- Skatt på svensktillverkade påsar av återvunnen plast eller utan fossila råvaror, medan plastpåsar, tillverkade av fossila råvaror i andra länder, är skattebefriade!

- Svenska Kraftnät har nyligen konstaterat, att distributionsnätet inte räcker till för all el, som makthavarna tänker sig ska användas, och planerna på utbyggnad är milt uttryckt luddiga. 

- Planerade höghastighetsjärnvägar, samtidigt som det befintliga järnvägsnätet sedan länge lider av bristande underhåll. 

Ansvaret för bristerna ligger naturligtvis på de regeringar, som låtit detta ske. Huruvida andra kommer att kunna åtgärda problemen, är en öppen fråga, men det är inte svårt att förstå, om nuvarande makthavare tappar väljarkårens förtroende. För det behövs varken konspirationsteorier eller bristande kritisk värdering av källor på nätet. 

Läs mer om