Vågmästarens mål: "Är mogna för en högre ansvarsroll"

I det nya politiska landskapet i Kinda har Sverigedemokraterna (SD) fått en vågmästarroll. När Björkfors gymnastiksal nu ska säljas är partiets ställningstagande avgörande.

Sverigedemokraterna i Kinda, med sina sex mandat i kommunfullmäktige, har sedan maktskiftet hamnat i en avgörande roll inom Kindapolitiken.

Sverigedemokraterna i Kinda, med sina sex mandat i kommunfullmäktige, har sedan maktskiftet hamnat i en avgörande roll inom Kindapolitiken.

Foto: Dennis Petersson

Kinda kommun2021-06-01 09:00

Först var SD:s stöd en förutsättning för att Moderaterna (M), Centerpartiet (C) och Liberalerna (L), genom samarbetsformen "Samverkan Kinda", kunde ta över makten i kommunen. Därefter har partiet, i stort sett i varje beslut, röstat som den styrande koalitionen. Vid samhällsbyggnadsnämnden (sbn) i veckan var utfallet dock annorlunda då SD:s ledamot ställde sig bakom Socialdemokraternas förslag om att sälja Björkfors gymnastiksal till sbn-ledamoten Ulrik Saanum (LPo).

undefined
SD:s gruppledare Christian Nordin Olsson menar att partiet, efter elva år inom Kindapolitiken, är redo för en större ansvarsroll.

– Vi, i SD-gruppen, har inga svårigheter att stå bakom agerandet. I dag finns det inget från vår sida som säger att vi skulle ändra oss och fatta ett annat beslut i kommunfullmäktige (kf), men en förutsättning är ju såklart att försäljningen är korrekt och regelrätt. Det får någon utreda och titta på, konstaterar SD:s gruppledare Christian Nordin Olsson.

Hur resonerar ni i beslutet?

– Vi, inom politiken, måste se till att vi har ett betydande ansvar för hur kommunen utvecklas i alla delar. Det finns en anledning till att inte bara se till prislappen utan också till tanken bakom köpet och vad det blir av gymnastiksalen, svarar SD-politikern.

SD klev in i Kindapolitiken för första gången efter valet 2010 – då med ett mandat i kf. Fyra år senare hade stödet vuxit explosionsartat och partiet tilldelades fem mandat. Sedan förra valet har SD, tack vare en politisk vilde, fått ytterligare ett mandat.

– För oss är det positivt att vi har hamnat i en mer avgörande roll än tidigare där vi fortfarande, då vi formellt inte ingår i "Samverkan Kinda", kan agera utifrån våra egna övertygelser. Sedan är det ju ingen hemlighet att vi, utifrån de nya grupperingarna, har lättare att nå en samsyn med den styrande koalitionen, förklarar Nordin Olsson.

undefined
När Kindas kommunfullmäktige ska avgöra frågan om Björkfors gymnastiksals försäljning kan SD:s ställningstagande komma att spela en avgörande roll.

SD har, sedan maktskiftet, kommit att delta i koalitionens förmöten inför nämnder och styrelser.

– Vi kan säga att vi är förstahandsvalet för koalitionen när de vill nå en bredare samsyn. Det hindrar oss inte från att agera fritt.

– Då vi i viss mån ändå är i en samverkan med andra partier har vi en möjlighet att visa att vi är mogna för en högre ansvarsroll. I det här läget måste vi se bortom de goda intentionerna och också se till hur olika förslag och beslut ska förverkligas, fortsätter Nordin Olsson.

Har ni mycket att lära där?

– Nej, jag tror vi är mogna uppgiften redan, svarar Nordin Olsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!