Vad vill kommunen med Vidingsjö motionscentrum?

Ingen som brukar vistas i detta fina rekreationsområde har kunnat missa de satsningar vår kommun har gjort kring själva centrumet under senare år.

Lervälling i femkilometersspåret i Vidingsjö.

Lervälling i femkilometersspåret i Vidingsjö.

Foto: Jan Strömberg

Insändare2021-05-28 07:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Inte minst under den senaste hösten och vintern har det berett många Linköpingsbor möjligheter till efterlängtade möten över generationerna.

Men om man nu inte bara nöjer sig med att grilla korv och fika utan vill motionera i något av motionsspår som finns? Efter en knäskada vågade jag mig för första gången sedan i februari ut på 5 km-spåret joggandes litet lätt. 

Vilken fruktansvärd besvikelse det var att mötas av denna lervälling på ett tiotal ställen utmed den första halvan av spåret.

Varför sätter man inte upp en ordentlig skylt vid starten där man rekommenderar ett annat av de många spår som finns? 

Det finns ett anslag (A4) där man varnar för störningar under nov–dec 2020, men hur många ser och läser det? Och det var ju sex månader sedan.

Räknar man med att naturen ska reparera spåret av egen kraft eller kommer man från kommunens sida ta krafttag för att komma till rätta med underlaget? Det fanns i alla fall inte en skogsmaskin i sikte under tiden jag var där.

För en kommun som varje år har ambitionen att bli Sveriges främsta idrottskommun är det en skam att ha så dåliga motionsspår som 5 km-spåret i Vidingsjö.

Och dig som politiker eller tjänsteman som håller i pengapåsen rekommenderar jag en promenad i detta annars för det mesta fina spår. Varför inte redan till helgen? Men ta inte finskorna på dig.

Jan Strömberg

Svar

Vi kan bara beklaga de leriga spåren i Vidingsjö. Under 2020 påbörjade vi mindre arbeten med spåren för att få de mest problematiska partierna i bra skick. Förra höstens nederbörd samt den kalla vår vi haft i år med extra mycket regn har tyvärr bidragit till att vatten i markerna inte rinner undan. 

Normalt sett bidrar även växtligheten till att absorbera vatten men då våren är försenad blir spåren mycket leriga på vissa partier. Att använda maskiner har varit svårt då de kör sönder spåren då underlaget inte bär.

Vid en inspektion under vecka 20 konstaterades det att det behövs omfattande markarbeten för att få spåren i bra skick. En beställning har gjorts till entreprenör och i slutet av vecka 21 påbörjas arbetet på de värst drabbade sträckorna. 

Vi kan konstatera att pandemin har ökat efterfrågan på motionsslingor och vi jobbar för fullt för att möta upp det behovet. Det är positivt att fler vill röra sig ute och nyttja spåren och vi önskar inget hellre än bra motionsspår. Vidingsjö är ett underbart område som passar för många olika typer av rörelse.

Jan Skogberg, ansvarig motionsspår på Linköpings kommun