Vad har hänt med Berga Centrum?

Ska vi trivas och känna trygghet, måste vi hjälpas åt. Tillsammans kan vi åstadkomma positiva förändringar till exempel att var och en tar hand om sitt skräp, skriver insändarskribenten.

Berga 26 juli 2021 09:13
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Varje gång jag besöker Berga Centrum, blir jag sorgsen och beklämd. I Centrum finns planteringar, fulla med ogräs och tistlar. Det är skräpigt och stökigt, papperskorgar som är nerrivna, skräp och papper som hamnat bredvid och på stenplattorna där det skulle vara rent och snyggt. 

Ofta är fönsterrutorna till apoteket eller affärer krossade. Det är så bedrövligt att se.

På trappan upp till Capio B.V.C sitter för det mesta ett gäng tonårspojkar och röker eller är sysslolösa. Varför är det så här? Vem har ansvar? Inne i Centrum på bänkarna, sitter män i olika åldrar också sysslolösa. Det är aldrig några kvinnor på trappan eller på bänkarna. Hur blev det så här?

Jag har varit bosatt i Berga på 70- talet. Då var det rent och snyggt med vackra planteringar. Bank, konditori och affärer. Lugnt och tryggt. När det ser ut som nu är det som gjort för skadegörelse.

Tänk om de här männen i arbetsför ålder skulle få hjälpa till med att städa upp, rensa och plantera blommor med en arbetsledare. Vilken skillnad det skulle bli. I ett flertal länder som Israel, Singapore och Malta finns frivilliga grupper som går att kontakta och som åstadkommer ett fantastiskt resultat.

Nu gäller det vårt land, vår stad, våra köpcentra. Ska vi trivas och känna trygghet, måste vi hjälpas åt. Tillsammans kan vi åstadkomma positiva förändringar till exempel att var och en tar hand om sitt skräp. 

Är det bara ett önsketänkande, eller en dröm? Varför skulle det inte kunna bli verklighet?

Gunnel Lindgren, Kyrkopolitiker och leg. sjuksköterska

Ämnen du kan följa