Utbrott av hepatit A på förskola i Linköping

Förskolan Skogsmyran i Linköping har drabbats av ett utbrott av den smittsamma sjukdomen hepatit A. Förskolan, som drivs av företaget Norlandia förskolor AB, har sanerats och vaccinering ska nu inledas.

Britt Åkerlind är smittskyddsläkare i Östergötland. Hon säger att ett hundratal personer erbjuds vaccinering mot hepatit A.

Britt Åkerlind är smittskyddsläkare i Östergötland. Hon säger att ett hundratal personer erbjuds vaccinering mot hepatit A.

Foto: Victor Bomgren/Håkon Mosvold Larsen/TT

Linköping2021-09-16 17:00

Hepatit A orsakas av ett virus som, enligt Folkhälsomyndigheten, globalt sett främst sprids via förorenat vatten. Sjukdomen är vanlig i länder med dålig dricksvattenhygien, men kan även smitta från person till person eller via livsmedel. Varje år rapporteras cirka 100 fall i Sverige.

Symtomen är illamående, bristande aptit och feber. Den som smittas kan bli gul i huden, få ljusare avföring och mörkare urin, vilket är tecken på att leverceller har blivit infekterade. Barn upp till sju års ålder blir sällan nämnvärt sjuka – men de kan ändå utsöndra virus och utgöra en smittrisk för sin omgivning. 

Johannes Stiigh är Sverigechef för Norlandia förskolor AB. Han bekräftar att ett utbrott av hepatit A har konstaterats på förskolan Skogsmyran i Duvkullen, som har 80 förskolebarn på fyra avdelningar. 

– Hepatit A har kommit till förskolan. Det är bra att det har varit en pandemi, alla vet vad som ska göras när en smitta sprids. Allt som vi gör sker i samarbete med smittskydd. Alla rutiner som har införts under pandemin underlättar i sådana här lägen, säger Johannes Stiigh. 

Norlandias Sverigechef kunde på torsdagen inte säga något om hur många personer på förskolan som smittats, utan hänvisade till regionens smittskyddsenhet. 

– Vi har gjort en sanering av förskolan. Det gjorde vi i morse (läs på torsdagen), så fort det bara gick. Vår HR-avdelning har jobbat med att ta hand om personalen. 

Kan förskolan hållas öppet?

– Smittskydd har inte sagt åt oss att stänga och vi kommer att följa deras rekommendationer. Vi har fått hjälp med information till vårdnadshavare och våra medarbetare. 

 Hur ser du på det som har inträffat?

– Jag har jobbat som Sverigechef för Norlandia i fyra år och det har aldrig hänt tidigare under de åren. Och då har vi ändå över 5 000 barn på våra förskolor. 

Smittskyddsläkare Britt Åkerlind säger att smittskyddsenheten fick kännedom om utbrottet på förskolan för ett par dagar sedan. 

– När man blir sjuk i hepatit A har man redan utsöndrat virus i fjorton dagar. När man vet att man är sjuk har man redan utsatt andra personer för smittrisk, säger smittskyddsläkaren och fortsätter: 

– Det är tyvärr så att det krävs ganska lite virus för att ge smitta. Nu handlar det om barn och då är det ganska stor risk för att andra kan vara infekterade. Alla som har varit i kontakt med infekterade har en stor risk, speciellt om man intar mat tillsammans.  

Enligt Britt Åkerlind är det inte klarlagt hur många som har smittats. 

– Vi kommer nog inte att kunna säga hur många som är infekterade för vi kommer inte att provta alla. Det är ett hundratal personer som erbjuds vaccin. Men vi utgår från att några redan är vaccinerade. Det tar några dagar innan det blir verksamt. Några kan hinna insjukna. 

Har vaccinationen inletts?

– Det är på gång, det gäller att vara så snabb som möjligt. Men att få fram vaccin till 100 personer och att få fram den personal och organisation som krävs tar ett par dagar. 

Finns det någon oro för ett större utbrott i Linköping?

– Nej, vi brukar kunna ringa in det. Men vi förväntar oss att det finns smittade som har burit hem smittan. Vi kommer att vara väldigt uppmärksamma den närmaste tiden. 

Utbrott av hepatit A är sällsynta i länet. Senast har utbrott skett på en förskola och en skola i Mjölby under 2018 och 2019. 

Allmänfarlig sjukdom

Hepatit A klassas enligt smittskyddslagen som en allmänfarlig sjukdom, och inträffade fall anmäls till smittskyddsläkaren och till Folkhälsomyndigheten.

Hepatit A är en smittspårningspliktig sjukdom. När det uppträder inhemska fall gäller det att snarast finna och undanröja smittkällan. 

God handhygienen, inte minst vid toalettbesök samt vid all hantering av mat, är viktigt när det gäller att komma till rätta med fortsatt smittspridning.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!