Tufft för bygdegårdarna – tomt i bokningskalendern

I bygdegårdarnas bokningskalendrar gapar det nästan helt tomt. Precis som under nästan hela 2020.

Falerums bygdekommitté som driver Bykupan i Falerum har nästan inte haft några hyresintäkter under 2020, men kostnader för bland annat underhållsvärme. Nu väntar föreningen på krisstöd.

Falerums bygdekommitté som driver Bykupan i Falerum har nästan inte haft några hyresintäkter under 2020, men kostnader för bland annat underhållsvärme. Nu väntar föreningen på krisstöd.

Foto: Maria Svensson

Åtvidaberg2021-01-13 07:00

I Åtvidabergs kommun finns tre bygdegårdsföreningar som är anslutna till Bygdegårdarnas riksförbund; Värna-Grebo, Kvarnvik-Hannäs och Bykupan i Falerum. 

Covid-19 har påverkat dem alla. I bokningskalendrarna är det tomt på nästan varenda rad. 

– Vi har inga uthyrningar nu. Jo, en yogakurs, säger Ingegerd Carlsson, vaktmästare i Kvarnvik-Hannäs bygdegård. 

Samma svar ger Susanne Hammarqvist, ordförande i bygdekommittén i Falerum och Pia Kanebäck, bokningsansvarig för Värna-Grebo bygdegård. Yogakurser är bokade, i övrigt är det tomt. Inga bokningar eller förfrågningar görs heller i nuläget. Inte ens för sommaren. 

undefined
Falerums bygdekommitté som driver Bykupan i Falerum har nästan inte haft några hyresintäkter under 2020, men kostnader för bland annat underhållsvärme. Nu väntar föreningen på krisstöd.

– Folk brukar vara ute i god tid för bröllop och fester, men vi har inga bokningar nu. Förra året avbokades två bröllop hos oss, säger Susanne Hammarqvist.

– Jag tror inte att folk vågar boka. Vi vet ju inte om vi alla fått vaccin till sommaren, säger Pia Kanebäck och hänvisar också till pandemilagen som gäller till den siste september. 

Lagen innebär smittskyddsåtgärder och begränsningar för privatpersoner och verksamheter, till exempel begränsas antalet personer till max åtta vid allmänna tillställningar och privata sammankomster. 

Den som hyr ut lokaler har också ett ansvar att neka bokningar som kan bryta mot lagen:

– Vi uppmanar våra föreningar att vara noga med avtal för att ha koll på antalet personer som kan komma till en lokal, säger Sofia Ohlsson, verksamhetsutvecklare inom organisation och landsbygd på Bygdegårdarnas riksförbund. 

Pandemilagen begränsar, men redan innan den trädde i kraft var det glest med bokningar i bygdegårdarna. 

– Det har nästan varit tomt hela 2020. Vi har haft en del fasta bokningar, som Vi unga, idrottsföreningen och yoga, men inga fester och dop, säger Ingegerd Carlsson.

I Värna-Grebo har föreningens egna aktiviteter ställts in under 2020. I Falerum har de populära föreläsningarna, som brukar samla runt 100 åhörare ställts in, liksom kyrkokörens repetitioner.

– Det har varit helt stilla, säger Susanne Hammarqvist. 

Hur påverkar det föreningarna, som alla står med ansvar för sina fastigheter? 

– Vi har ansökt om krisstöd genom förbundet, säger Hammarqvist. 

Det statliga stödet, som går via Boverket fördelas till föreningar med samlingslokaler. Det är på väg ut till föreningarna i dagarna. Sofia Ohlsson på Bygdegårdarnas riksförbundet uppger att omkring 1200 av förbundets 1450 föreningar sökt stöd.

– Föreningarna har haft det tufft ekonomiskt 2020, säger Ohlsson och pekar på att 2021 också blir tufft.

– Många av våra föreningar får enorma ekonomiska konsekvenser, fortsätter Ohlsson och pekar på ytterligare konsekvenser. 

Bygdegårdarna har ofta en roll i den lokala ekonomin, men också socialt och kulturellt genom arrangemang, som kultur, pubar, loppis, marknader, fester med lokal catering. 

– En utmaning för föreningarna är att komma igång igen och att få människor att fortsätta engagera sig.

Vi går tillbaka till föreningarnas kalendrar, där yoga är det enda som är inbokat.

undefined
I bygdegården i Kvarnvik, liksom de i Värna och Falerum, är yoga det enda som är bokat. Åtvidabergsföretaget Yoganatur har koll på den nya pandemilagen och sprider ut deltagarna i lokalerna.

Maria Svensson som driver Yoganatur har valt att starta vårterminens kurser fysiskt, men även digitalt för de som föredrar det. Kurserna startar även i hembygdsgården i Åtvidaberg.

– Om inte något ändras så fortsätter yogakurserna. Vi får ta det dag för dag, beroende på situationen, säger hon.

– Yoga är bra för hälsan och vi är lyckligt lottade som har stora lokaler. Vi kör med begränsat antal deltagare, det blir max sju deltagare och jag.

Max åtta i en lokal

Den 10 januari trädde den nya pandemilagen i kraft. Den gäller till 30 september 2021 och innebär smittskyddsåtgärder samt begränsningar för privatpersoner och verksamheter.

Antalet personer vid allmänna tillställningar och privata sammankomster begränsas till max åtta. Polisen kan ställa in eller upplösa en tillställning med fler än åtta personer. 

Den som hyr ut en lokal för privata sammankomster eller offentliga tillställningar ska avböja bokning som innebär brott mot lagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!