Vändningen: Nämndledamot föreslås köpa gymnastiksal

Ulrik Saanum är Kindaföretagare och ledamot i samhällsbyggnadsnämnden (sbn). Nu föreslår samma nämnd att han ska få köpa Björkfors gymnastiksal – till ett lägre pris än högstbjudande.

Efter ett initiativ från Socialdemokraternas Hans Måhagen föreslår nu en oenig samhällsbyggnadsnämnd att Björkfors gymnastiksal ska säljas till nämndledamoten Ulrik Saanum (LPo) – trots att han inte är högstbjudande.

Efter ett initiativ från Socialdemokraternas Hans Måhagen föreslår nu en oenig samhällsbyggnadsnämnd att Björkfors gymnastiksal ska säljas till nämndledamoten Ulrik Saanum (LPo) – trots att han inte är högstbjudande.

Foto: Christoffer Norgren, Esoft/Dennis Petersson/bildmontage

Rimforsa2021-05-28 06:00

Med ett högsta bud på 255 000 kronor valde den ansvariga mäklaren Tobias Svärd för en dryg vecka sedan att avsluta sitt uppdrag i försäljningsprocessen. Ett kontrakt skrevs med den Norrköpingsbaserade köparen – ett kontrakt som därefter överlämnades till kommunen. När kontraktet i veckan landade på sbn:s bord var tjänstemannaförslaget att godkänna köpekontraktet i sin helhet, men så blev inte fallet. Efter ett initiativ från den vice ordföranden Hans Måhagen (S) föreslås istället en försäljning till Björkforsbon Ulrik Saanum vars bud är 155 tusen kronor lägre än högstbjudande. Socialdemokraternas förslag fick majoritet med stöd av ledamöter från Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna. Saanum och Landsbygdspartiet oberoende anmälde i sin tur jäv vid beslutet.

undefined
Tobias Svärd, mäklare vid Fastighetsbyrån, skrev för en vecka sedan ett köpekontrakt med den högstbjudande, Norrköpingsbaserade, intressenten. Budet låg då på 255 tusen kronor.

– Ulrik är en etablerad företagare i bygden, han är engagerad i att bidra till utvecklingen i Björkfors med omnejd och om försäljningen blir verklighet tror vi att det kan bidra till fler lokala initiativ. Vårt övervägande är att det lokala engagemanget är viktigare än köpeskillingen, förklarar Måhagen och fortsätter:

– Det finns ju redan nu planer på att starta en förskola på orten och då är det bra att den här gymnastiksalen finns. Vi har inte fått någon information om vad den högstbjudande intressenten har för planer och därför ser vi det här som ett bra alternativ.

Som ordinarie ledamot var Ulrik Saanum delaktig i kommunens beslut om att försöka sälja fastigheten. När ärendet avgjordes i nämnden förespråkade han i första hand en återremiss och i andra hand att beslutet, som initialt innehöll en skrivelse om rivning, endast skulle syfta till en försäljning. Någon återremiss blev det aldrig, men hans andra förslag fick majoritet.

Ser det inte lite konstigt ut att ni vill sälja till en nämndledamot?

– Det kan man tycka, det hade självklart varit bättre om det hade varit föreningslivet som stod bakom budet, men nu vet vi att Ulrik har stöd från exempelvis Björkfors-Oppeby bygderåd, svarar Måhagen.

undefined
"Vi ifrågasätter inte bara lämpligheten utan även lagligheten i det här förslaget", kommenterar ordföranden Mikael Österling (L) som reserverade sig mot förslaget.

Den styrande koalitionen i Kinda, med Centerpartiet, Moderaterna och Liberalerna, är starkt kritisk till oppositionens förslag.

– Jag och övriga representanter för "Samverkan för Kinda" reserverar oss mot beslutet. Vi ifrågasätter inte bara lämpligheten utan även lagligheten i det här förslaget. Beslutet innebär enligt oss gynnande av enskild som dessutom är ledamot i nämnden och själv yrkat på att fastigheten ska försäljas. Det är bra att vi kommer fram till en försäljning men jag kan inte stå bakom en försäljning till underpris och till enskild där klara jävsförhållanden föreligger, skriver nämndens ordförande Mikael Österling (L) i ett mejl till oss.

När vi når den föreslagna köparen Ulrik Saanum själv bekräftar han att han har ett stöd från det lokala föreningslivet.

– Försäljningen gick så snabbt så det fanns ingen tid att samla alla föreningar till möte, så därför tog jag initiativ att lägga bud själv. Min tanke är att det ska fortsätta precis som tidigare, med nyttjanderättsavtalet och att gymnastiksalen ska vara till gagn för medborgarna.

– Från början reserverade jag mig mot förslaget att sälja gymnastiksalen, jag ville att bygderådets nyttjanderättsavtal skulle fortsätta, så jag tycker inte att jag har varit delaktig i beslutet på det sätt som koalitionen säger, fortsätter LPo-politikern.

Beslutets formulering

"Samhällsbyggnadsnämnden beslutar efter votering att föreslå kommunfullmäktige att sälja fastigheten Kinda Ävjeboda 2:2 (Björkfors gymnastiksal) till Ulrik Saanum till en köpeskilling om 100 000 kronor. Efter beslut om försäljning av Björkfors gymnastiksal har fastigheten, via Fastighetsbyrån, annonserats och bud har inkommit från fyra stycken budgivare. Det högsta budet är 255 000 kronor".
Källa: Kinda kommun

Karta: Björkfors gymnastiksal
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!