Ta inte ifrån oss vårt intresse

Radiosporten har fattat beslut om att inte längre ge bidrag för webbradiosändningarna av SHL och Allsvenskan.

Med detta beslut tar Sveriges Radio bort något som varit en förutsättning för oss synskadade att kunna följa sina favoritlag, skriver artikleförfattaren.

Med detta beslut tar Sveriges Radio bort något som varit en förutsättning för oss synskadade att kunna följa sina favoritlag, skriver artikleförfattaren.

Foto: Bildbyrån/Peter Holgersson

Debatt2021-05-25 07:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Många P4-stationer, men inte alla har därefter också beslutat att inte fortsätta med att skicka kommentatorer till arenorna i sina regioner.

Det är ett beslut som påverkar sportintresserade synskadade då den enda möjligheten för oss att följa våra favoritlag försvinner. 

Som synskadade kan vi inte följa en match live eller via tv/webb-tv då vi inte har någon som syntolkar matcherna eller via televisionen endast får sporadiska referat då det är bilden som är i fokus.

Möjligheten att använda kommentatorerna genom syntolksutrustning när vi går på en live-match kommer också att vara ett minne blott.

Vi kan förstå att Sveriges Radio, Sportradion och P4-stationerna har en budget att följa. Men genom detta beslut tar Sveriges Radio bort något som varit en förutsättning för oss synskadade att kunna följa sina favoritlag under en hel säsong. 

Detta utan att man i statistikens låga lyssnarantal beaktat vilka som är webbradions huvudpublik. Man verkar inte heller ha sett över möjligheten att verksamheten ska kunna tas över av annan part.

Det finns inget alternativ till Sveriges Radios webbsändningar. Det går inte heller att hänvisa till privata aktörer då sådan verksamhet utgår från ekonomisk vinning och därför inte kommer att påbörjas i regioner med få lyssnare. 

En grundläggande fråga är om Sveriges Radio är en verksamhet som arbetar utifrån mänskliga rättigheter och den funktionshinderstrategi som antagits av Sveriges riksdag.

Frågan är också om regering och riksdag verkligen vill arbeta för att statens verksamhet ska följa de direktiv och styrmedel man tagit fram.

Synskadades Riksförbund och SRF Östergötland kräver att Sveriges Radio arbetar för att webbradiosändningarna för SHL, Allsvenskan och andra, för regionerna viktiga matcher fortsätter att sändas.